NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Roda, povlašćeno pozorište za decu i omladinu. Program prve predstave 1938 (danas pozorište Boško Buha)

Roda, povlašćeno pozorište za decu i omladinu. Program prve predstave 1938 (danas pozorište Boško Buha)
Artikal: 34408 : Tezina: 0.01 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Izdavač:
Opis: Beograd 1938, stanje vrlo dobro 4+, 4 stranice, ćirilica, vidi opis i slike

3 540 RSD

Dodaj na listu

Program prve (otkazane) predstave Povlašćenog pozorišta za decu i omladinu "Roda" (danas pozorište Boško Buha).

Pozorište za decu sa nazivom “Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda”, osnovano je, po zamisli Branislava Nušića, 1937. godine od Gite Predić-Nušić, ćerke Branislava Nušića, njenog supruga i dramaturga Milivoja Predića, glumice Sofije Vukadinović   i njenog supruga Živojina Vukadinovića, novinara i urednika „Politike“, pisca i prevodioca. 

Premijera prve predstave bila je zakazana za 19. januar 1938. godine ali bila je otkazana zbog smrti Branislava Nušića koji je umro na taj dan. Otkazana premijera održana je 23. januara.

Pozorište je, pod rukovodstvom piščeve ćerke Gite Predić Nušić i bračnog para Vukadinović, punom parom radilo do 1941.  Po oslobođenju Beograda 1945. osnivači Rodinog pozorišta nastavili su rad pod okriljem Pionirskog pozorišta.  Ipak, ono je iste godine zatvoreno pod obrazloženjem da „nije pedagoški da se deca bave glumom i baletom".  Tek krajem 1950. Gita Predić-Nušić uspela je da dobije saglasnost o pokretanju novog dečjeg pozorišta. Tako je 13. oktobra te godine osnovano Pozorište Boško Buha, i deci je vraćeno pravo na pozorište.