NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Kraljevina Ugarska, Dalmacija, Hrvatska, Sklavonija, Bosna, Srbija i Kneževina Transilvanija - Homann, Johann Baptist (1716)

Kraljevina Ugarska, Dalmacija, Hrvatska, Sklavonija, Bosna, Srbija i Kneževina Transilvanija - Homann, Johann Baptist (1716)
Artikal: 34906 : Tezina: 2.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Nuremberg 1716, uramljena orig. geogr.-istor. karta, tehnika: bakrorez, ručno kolorisana, stanje odlično, format: 64x53cm, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Poreklo karte: "Grosser Atlas ueber die ganze Welt". Autor:  Johann Baptist Homann (1663-1724), nedatirana, godina data prema izdanju atlasa.

Retka rana mapa Ugarske, Srbije, Bosne i drugih balkanskih zemalja, Johana Baptista Homana, proteže se na jugoistok do današnje Albanije i Makedonije. Kartuš prikazuje scenu koja ilustruje uspešno oslobođenje regiona od Otomanskog carstva. Skala milja okružena je sa 7 grbova: Ugarske, Hrvatske, Bosne, Transilvanije, Srbije, Slavonije i Dalmacije.  Veliki turski rat, Bečki rat ili Rat Svete lige bio je rat između Osmanskog carstva i između više evropskih sila u to vreme (ujedinjenih u tzv. „Svetu ligu”). Intenzivne borbe počele su 1683. a okončane su potpisivanjem Karlovačkog mira 1699. godine, što je rezultiralo oslobođenjem velikih delova srednje Evrope i zapadnog Balkana od Turaka.

Johan Baptist Homan (1663-1724) je bio kartograf koji je osnovao čuvenu izdavačku kompaniju Homann Heirs. Ceo život je živeo u Bavarskoj, posebno u Nirnbergu. Johan je 1702. godine osnovao izdavačku kuću specijalizovanu za gravure. Firma je cvetala, postajući vodeći izdavač mapa u Nemačkoj i važan entitet na evropskom tržištu karata. Karlo VI je 1715. godine imenovao Johana za carskog geografa Svetog rimskog carstva i postao je član Pruske akademije nauka. Što je najvažnije za njegov posao, njegova reputacija i kontakti su mu doneli carske štamparske privilegije koje su štitile njegove publikacije i preporučivale ga kupcima. Johan je najpoznatiji po ovom "Grosser Atlas ueber die ganze Welt", ili Velikom atlasu sveta, objavljenom prvi put 1716. godine. Nakon što je Johann umro 1724. godine, posao je prešao na njegovog sina Kristofa (1703-1730). Nakon Kristofove rane smrti, kompanija je prešla na sledeće naslednike, pri čemu se ime kompanije promenilo u Homann Erben, ili Homann Heirs. Firma je nastavila sa radom do 1848. Homan je izradio i izdao oko 600 karata i atlasa, među kojima se nalaze i brojni prikazi Balkana.