Žena, mesečni časopis za žene br. 1 - uređuje Milica Jaše Tomića (1911)

Žena, mesečni časopis za žene br. 1 - uređuje Milica Jaše Tomića (1911)
Artikal: 35347 : Tezina: 0 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Novi Sad b.g (1911), god I, broj 1, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+ (stare fleke), str. 72, ćirilica, vrlo redak

1 999 RSD

Dodaj na listu

Žena predstavlja veoma značajan, ako ne i najznačajniji, list namenjen ženama u prvim decenijam 20. veka. Izlazio je u Novom Sadu, redovno i kontinuirano od 1911. do 1921. godine. Jedini prekid u izlaženju bio je tokom Prvog svetskog rata. Svojom delatnošću na polju emancipacije žena obeležio je ne samo period tokom koga je izlazio, već i drugu i treću deceniju 20. veka. Časopis Žena je pokrenula i uređivala Milica Tomić, ćerka Svetozara Miletića i Anke Milutinović i žena Jaše Tomića. Veoma je važna činjenica da je Milica Tomić bila jedina žena urednica među Srbima.

Časopis Žena prestao je da izlazi 1921. godine (god. 8, br. 9/10,nov./dec. 1921). U tom zadnjem broju urednik obaveštava čitaoce da će časopis prestati da izlazi zbog materijalnih poteškoća:

„Žena“ se bavila svim pitanjima, koja se odnose na život žene i poziv njezin. Raspravljala je u iscrpnim člancima, a i u omanjim, pa i sitnim beleškama, sve što može da koristi ženi u društvu, u kući, u kujni, pri vaspitanju dece, negovanju zdravlja, a nije izostala ni zabava.

„Žena“ bila je savremena, moderna i kazala ono što treba kazati, ali ona nije padala u krajnost, nit je bacila sve obzire na stranu.
Za ove četiri poslednje godine bile su nesebično teške prilike za „Ženu“. Ali je naša savest mirna jer smo dali sve što smo god mogli. Bilo je dosta teškoća, ali mi smo se ipak nadali da će se časopis „Žena“ moći održati. Međutim „Žena“ ne može dalje, ubila je veresija.