Tajna diplomatija Adama Ježija Čartoriskog na Balkanu : Otel Lamber i srpska kriza 1840-1844 - Antonji Cetnarovič

Tajna diplomatija Adama Ježija Čartoriskog na Balkanu : Otel Lamber i srpska kriza 1840-1844 - Antonji Cetnarovič
Artikal: 35498 : Tezina: 0.64 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Beograd 2017, tvrdi povez, stanje odlično, str. 352, ilustracije, ćirilica, tiraž: 300

2 360 RSD

Dodaj na listu

Adam Ježi Čartorijski (polj. Adam Jerzy Czartoryski 1770-1861) bio je poljsko-litvanski političar, ministar inostranih poslova Ruske imperije koji se nakon podele Poljske borio za obnovu države. Kao ministar inostranih poslova Ruske imperije toga doba aktivno je učestvovao u nastojanjima hrišćanske Evrope da vojno potisne Turke. Rusko-turski i austro-turski ratovi tokom XVIII veka otvorili su pitanje daljeg opstanka Osmanskog carstva u Evropi.

Ruski car Aleksandar poslao je 1805. godine u Crnu Goru i Hercegovinu specijalnog predstavnika Stjepana Andrejeviča Sankovskog. Sankovski je ministru inostranih poslova Adamu Čartorijskom, podneo detaljan izveštaj. Izveštaj se odnosio na potpunu spremnost ustanika da se susretnu sa Karađorđem Petrovićem na Tari kod Pljevalja. Cilj susreta bio je nastojanje plemena i bratstava Crne Gore i Hercegovine da krenu u nove zajedničke borbe protiv Turaka Osmanlija. Do susreta nije došlo, jer je savetovano da se sa strpljenjem i ćutanjem čekaju bolji dani za oslobođenje, o čemu brine ruski car Aleksandar i da se bez njegove saglasnosti ništa ne preduzima protiv Osmanskog carstva.

Ova knjiga obrađuje naredni period, od prve vlade Kneza Miloša do 40-tih godina XIX veka, ponovnog izbora kneza Aleksandra Karađorđeviča, proterivanja i vraćanja u Srbiju Tome Vučića-Perišića i Avrama Petronijevića, nakon sukoba sa knezom Mihailom.