Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
ANTIKVARNE KNJIGE KNJIŽARA E KNJIGE NALOG INFO KORPA KONTAKT
≡ Prijavi se≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Otkup starih knjiga≡ Gde se nalazimo≡ Elektronske knjige≡ FotoMagacin
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
login
Istorija srpskoga naroda - St. Stanojević (1. izdanje 1908)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Artikal: 6787  Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Opis: 1. izdanje, Beograd 1908, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 387, ćirilica, retka, vidi opis i slike
Izdavač: Geca Kon
Autor: Stanoje Stanojević
Težina: 0.7 kg
Dostava knjiga u celom svetu »


0 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama

Dodaj na Listu ≡

Stanoje Stanojević (Novi Sad, 12/24. avgust 1874 — Beč, 30. jul 1937) je bio srpski istoričar, prvi srpski enciklopedista, član Srpske kraljevske akademije i redovni profesor Beogradskog univerziteta. Studirao je u Beču, a među profesorima su mu bili čuveni naučnici Vatroslav Jagić i Konstantin Jireček. Učestvovao je u Balkanskim ratovima i  u Prvom svetskom ratu. Posle povlačenja srpske vojske preko Albanije odlazi u Petrograd gde je izabran za profesora univerziteta. Od 1917. drži predavanja u Parizu na Sorboni a 1918. na Univerzitetu u Londonu.

Napisao je više dela iz srpske istorije: Vizantija i Srbi, „Sveti Sava“, Studije o srpskoj diplomatici, Istorija srpskoga naroda, O južnim Slovenima u VI, VII i VIII veku i druga. Posebno je značajna njegova Istorija srpskoga naroda (Beograd 1908). Bio je direktor i urednik „Narodne enciklopedije Srba, Hrvata i Slovenaca“, tada jedinog dela te vrste na srpskom jeziku.

Koliko je prvo izdanje "Istorije" bilo popularno govori podatak da je celokupni prvi tiraž (3.900 primeraka) prodat u preplati. Stanoje Stanojević se žalio da mu je prvo izdanje bilo loše sreće jer je objavljeno u godini Aneksione krize pa je bilo zabranjeno u Austrougarskoj, a deo tiraža je uništen.

Srpsku prošlost podelio je u 12 celina: Balkansko poluostrvo pre dolaska Slovena, Naseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo, Prve srpske države, Zeta kao politički centar srpskog naroda, Borba Zete i Raške o prevlast, Snaženje srpskih država, Prevlast srpskog naroda na balkanskom poluostrvu, Borba srpskog naroda sa Turcima, Srpski narod pod Turcima, Borba srpskoga naroda protiv Turske i protiv Austrije, Kulturni i politički preporođaj srpskoga naroda, Kulturno jedinstvo srpskoga naroda.

Iza svakog poglavlja nalazi se popis najznačanijih izvora i literature. Drugo i sva potonja izdanja sadrže istorijske karte preuzete iz Srpskog istorijskog atlasa Vasilija Markovića koji je bio Stanojevićev učenik. Četvrto izdanje iz 1926. sadrži i odeljak Srbija oslobađa i ujedinjuje Srbe, Hrvate i Slovence. Peto izdanje iz 1982. godine ne zadrži poglavlje o stvaranju Jugoslavije jer je Srpska pravoslavna crkva smatrala za najpogodnije izdanje za zapadnu Evropu drugo izdanje iz 1910. pa je prema njemu štampala reprint.
Nalazite se na stranici knjige: Istorija srpskoga naroda - St. Stanojević (1. izdanje 1908)


© 2019 Internet knjižara Antikvarneknjige.com