Istorija srpskoga naroda - Stanoje Stanojević (1. izdanje 1908) + potpisano pismo St. Stanojevića iz 1918.

Istorija srpskoga naroda - Stanoje Stanojević (1. izdanje 1908) + potpisano pismo St. Stanojevića iz 1918.
Artikal: 6787 : Tezina: 0.83 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Geca Kon
Opis: 1. izdanje, Beograd 1908, tvrdi polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 387, ćirilica, retka, vidi opis i slike

19 470 RSD

Dodaj na listu

Prvo izdanje knjige "Istorija srpskoga naroda" iz 1908. godine i pismo koje je autor knjige, istoričar Stanoje Stanojević napisao i poslao iz Londona 30. maja 1918. godine. Kao što možete pročitati niže, profesor Stanojević je 1918. godine držao predavanja u Londonu. Pismo se sastoji od dve strane rukopisnog teksta, podeljeno na dva poglavlja i ispod svakog je potpis St. Stanojevića (vidi sliku br. 3).

Stanoje Stanojević (Novi Sad, 12/24. avgust 1874 — Beč, 30. jul 1937) je bio srpski istoričar, prvi srpski enciklopedista, član Srpske kraljevske akademije i redovni profesor Beogradskog univerziteta. Studirao je u Beču, a među profesorima su mu bili čuveni naučnici Vatroslav Jagić i Konstantin Jireček. Učestvovao je u Balkanskim ratovima i  u Prvom svetskom ratu. Posle povlačenja srpske vojske preko Albanije odlazi u Petrograd gde je izabran za profesora univerziteta. Od 1917. drži predavanja u Parizu na Sorboni a 1918. na Univerzitetu u Londonu.

Napisao je više dela iz srpske istorije: Vizantija i Srbi, „Sveti Sava“, Studije o srpskoj diplomatici, Istorija srpskoga naroda, O južnim Slovenima u VI, VII i VIII veku i druga. Posebno je značajna njegova Istorija srpskoga naroda (Beograd 1908). Bio je direktor i urednik „Narodne enciklopedije Srba, Hrvata i Slovenaca“, tada jedinog dela te vrste na srpskom jeziku.

Koliko je prvo izdanje "Istorije" bilo popularno govori podatak da je celokupni prvi tiraž (3.900 primeraka) prodat u preplati. Stanoje Stanojević se žalio da mu je prvo izdanje bilo loše sreće jer je objavljeno u godini Aneksione krize pa je bilo zabranjeno u Austrougarskoj, a deo tiraža je uništen.

Srpsku prošlost podelio je u 12 celina: Balkansko poluostrvo pre dolaska Slovena, Naseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo, Prve srpske države, Zeta kao politički centar srpskog naroda, Borba Zete i Raške o prevlast, Snaženje srpskih država, Prevlast srpskog naroda na balkanskom poluostrvu, Borba srpskog naroda sa Turcima, Srpski narod pod Turcima, Borba srpskoga naroda protiv Turske i protiv Austrije, Kulturni i politički preporođaj srpskoga naroda, Kulturno jedinstvo srpskoga naroda.

Iza svakog poglavlja nalazi se popis najznačanijih izvora i literature. Drugo i sva potonja izdanja sadrže istorijske karte preuzete iz Srpskog istorijskog atlasa Vasilija Markovića koji je bio Stanojevićev učenik. Četvrto izdanje iz 1926. sadrži i odeljak Srbija oslobađa i ujedinjuje Srbe, Hrvate i Slovence. Peto izdanje iz 1982. godine ne zadrži poglavlje o stvaranju Jugoslavije jer je Srpska pravoslavna crkva smatrala za najpogodnije izdanje za zapadnu Evropu drugo izdanje iz 1910. pa je prema njemu štampala reprint.