NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 IZDANJA NA STRANIM JEZICIMA
 SPECIJALNA SKZ IZDANJA
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Istorija srpskoga naroda - St. Stanojević (1. izdanje 1908)

Slika knjige Artikal: 6787. 1. izdanje, Beograd 1908, tvrdi orig. polukožni povez, stanje skoro odlično, str. 387, ćirilica, retka, vidi opis i slike | Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA | Pomoć
Izdavač: Geca Kon, Autor: Stanoje Stanojević, Oblast: Bibliofilski primerci
  0 din.  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Stanoje Stanojević (Novi Sad, 12/24. avgust 1874 — Beč, 30. jul 1937) je bio srpski istoričar, prvi srpski enciklopedista, član Srpske kraljevske akademije i redovni profesor Beogradskog univerziteta. Studirao je u Beču, a među profesorima su mu bili čuveni naučnici Vatroslav Jagić i Konstantin Jireček. Učestvovao je u Balkanskim ratovima i  u Prvom svetskom ratu. Posle povlačenja srpske vojske preko Albanije odlazi u Petrograd gde je izabran za profesora univerziteta. Od 1917. drži predavanja u Parizu na Sorboni a 1918. na Univerzitetu u Londonu.

Napisao je više dela iz srpske istorije: Vizantija i Srbi, „Sveti Sava“, Studije o srpskoj diplomatici, Istorija srpskoga naroda, O južnim Slovenima u VI, VII i VIII veku i druga. Posebno je značajna njegova Istorija srpskoga naroda (Beograd 1908). Bio je direktor i urednik „Narodne enciklopedije Srba, Hrvata i Slovenaca“, tada jedinog dela te vrste na srpskom jeziku.

Koliko je prvo izdanje "Istorije" bilo popularno govori podatak da je celokupni prvi tiraž (3.900 primeraka) prodat u preplati. Stanoje Stanojević se žalio da mu je prvo izdanje bilo loše sreće jer je objavljeno u godini Aneksione krize pa je bilo zabranjeno u Austrougarskoj, a deo tiraža je uništen.

Srpsku prošlost podelio je u 12 celina: Balkansko poluostrvo pre dolaska Slovena, Naseljavanje Slovena na Balkansko poluostrvo, Prve srpske države, Zeta kao politički centar srpskog naroda, Borba Zete i Raške o prevlast, Snaženje srpskih država, Prevlast srpskog naroda na balkanskom poluostrvu, Borba srpskog naroda sa Turcima, Srpski narod pod Turcima, Borba srpskoga naroda protiv Turske i protiv Austrije, Kulturni i politički preporođaj srpskoga naroda, Kulturno jedinstvo srpskoga naroda.

Iza svakog poglavlja nalazi se popis najznačanijih izvora i literature. Drugo i sva potonja izdanja sadrže istorijske karte preuzete iz Srpskog istorijskog atlasa Vasilija Markovića koji je bio Stanojevićev učenik. Četvrto izdanje iz 1926. sadrži i odeljak Srbija oslobađa i ujedinjuje Srbe, Hrvate i Slovence. Peto izdanje iz 1982. godine ne zadrži poglavlje o stvaranju Jugoslavije jer je Srpska pravoslavna crkva smatrala za najpogodnije izdanje za zapadnu Evropu drugo izdanje iz 1910. pa je prema njemu štampala reprint.