Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal, čuveni češki književnik, rođen je 28. marta 1914. godine u Brnu, a umro je 3. februara 1997. godine.

Rođen je u Brnu u Moravskoj. Živeo je kratko vreme u Pragu, ali odrastao je u Nimburku kao direktorov posinak. Diplomirao je pravo na Karlovom iniverzitetu u Pragu. U Pragu živi od kasnih četrdesetih godina 20. veka. Radio je kao fizički radnik u čeličani pedesetih godina. To iskustvo ga je inspirisalo da piše hiperrealistične tekstove. Njegov najbolji roman je „Strogo kontrolisani vozovi“ (1965). Po tom romanu češki reditelj Jirži Mencel je režirao film, koji je dobio Oskara za najbolji strani film.

Nekoliko njegovih dela nije objavljeno u Čehoslovačkoj, jer su vlasti imale primedbi na te knjige.

Umro je tako što je pao sa petog sprata zgrade bolnice, dok je navodno pokušavao da nahrani golubove. Kasnije se spominjalo da je Hrabal inače stanovao na petom spratu i da je u nekoliko svojih knjiga spominjao samoubistvo skakanjem sa petog sprata.

Pisao je ekspresivnim, vizuelnim stilom i često je koristio duge rečenice. Njegovo delo „Časovi plesa za starije“, ima samo jednu rečenicu. Mnogi likovi u Hrabalovim delima su portretirani kao „pametne budale“.

Uz Jaroslava Hašeka, Karela Čapeka i Milana Kunderu smatra se jednim od najvećih čeških književnika 20. veka. dela su mu prevedena na 27 jezika.

Bohumil Hrabal Knjige

G. Milanovac 1988, tvrdi povez s...
Oblast: Knjizevnost

649 RSD
Gornji Milanovac 1989, tvrdi pov...
Oblast: Knjizevnost

0 RSD
Beograd 1984, meki povez, stanje...
Oblast: Knjizevnost

589 RSD
Beograd 1997, meki povez, stanje...
Oblast: Knjizevnost

578 RSD
Zagreb 1983, meki povez, stanje...
Oblast: Knjizevnost

920 RSD
Sarajevo 1982, meki povez, stanj...
Oblast: Knjizevnost

1 099 RSD