Recnik crkvenoslovenskoga jezika - Prota Sava Petkovic 1935

Recnik crkvenoslovenskoga jezika - Prota Sava Petkovic 1935
Artikal: 11502 : Tezina: 0.81 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Sremski Karlovci 1935, tvrdi nakn. polukozni povez, stanje: skoro odlicno, str. 352, cirilica, vidi slike i opis

6 962 RSD

Dodaj na listu

Prota Sava Petkovic je od 1904. do 1914. godine, i nakon rata do 1922. godine bio paroh sremskog sela Dobanovci. Tokom zivota napisao je vise knjiga, pored ostalih vrlo retku, Opis rukopisa manastira Krusedola (1914) i svoje memoare iz Prvog svetskog rata pod naslovom Iz ropstva u slobodu. Autor je i vrlo znacajnog Recnika crkvenoslovenskoga jezika izdatog 1935. godine.

Sava Petkovic preziveo je Veliki rat i dvadeset godina kasnije, na pocetku Drugog svetskog rata, nalazio sa na mestu staresine manastira Krusedol, gde je od neprijatelja spasavao manastirsko blago. Uoci samog izbijanja rata, staresina manastira, arhimandrit Sava Petkovic najveci deo manastirskog blaga spakovao je u 20 sanduka i polozio ih u manastirsku skrivnicu. Ustase su ih pronasle i sve sanduke odnele u Zagreb. Sam manastir bio je razoren, a preostale dragocenosti tokom okupacije razvucene su na sve strane. Samo manji deo tog blaga vracen je posle rata.

Jos detalja iz zivota prote Save Petkovica procitajte klikom ovde.