Iz ropstva u slobodu (moji doživljaji iz Svetskog rata) - Sava Petković arhim. (1939)

Iz ropstva u slobodu (moji doživljaji iz Svetskog rata) - Sava Petković arhim. (1939)
Artikal: 12017 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: DAN, Novi Sad
Opis: 1. izdanje, Novi Sad b.g (1939), stanje vrlo dobro, meki orig. povez, str. 92, slika autora, ćirilica, ekstremno retka, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

Otac Sava Petković je kao austrougarski podanik podneo prve strahote mobilizacije i objave rata Srbiji. Kao vojni zarobljenik iskusio je svu brutalnost austrougarske soldateske sve do ulaska u Srem srpske vojske koja ga je oslobodila. Preživeo je teške ratne dane u Srbiji sve do povlačenja njenog, golgotu preko Albanije i život u izgnanstvu. Doživeo je da se sa svojom ženom, koja ga je sve vreme pratila, vrati u otadžbinu.

Prota, kasnije arhimandrit Sava Petković bio je od 1904. godine paroh u Sremu,  u selu Dobanovcima. Pored ratnih sećanja otac Sava u ovoj knjižici donosi opis Dobanovaca sa početka XX veka. Sava Petković napisao je i štampao više knjiga, između ostalog i značajni "Rečnik crkvenoslovenskog jezika", Sremski Karlovci 1935, kao i vrlo retku knjigu "Opis rukopisa Manastira Krušedola", Srem. Karlovci 1914.

Nakon Velikog rata otac Sava Petković dočekao je i Drugi svetski rat u manastiru Krušedolu. Uoči samog izbijanja rata, starešina manastira, arhimandrit Sava Petković najveći deo manastirskog blaga spakovao je u 20 sanduka i položio ih u manastirsku skrivnicu. Ustaše su ih pronašle i sve sanduke odnele u Zagreb. Sam manastir bio je razoren, a preostale dragocenosti tokom okupacije „razvučene“ su na sve strane. Samo manji deo tog blaga vraćen je posle rata.

Prema COBISS-u samo 4 primerka ove knjige se nalazi u fondovima svih domaćih biblioteka.