Progoni političkih protivnika u režimu Aleksandra Obrenovića 1893-1903 - Andrija Radenić

Progoni političkih protivnika u režimu Aleksandra Obrenovića 1893-1903 - Andrija Radenić
Oblast: Istorija
Artikal: 19704 : Tezina: 1.45 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Beograd 1973, tvrdi povez, stanje vrlo dobro 4+, ilustracije, str. 902, ćirilica

1 179 RSD

Dodaj na listu

IZ KNJIGE


Beograd, 10. avgusta 1899. Nikola Pašić kralju Aleksandru – pokajničko pismo iz zatvora.

VAŠE VELIČANSTVO, PREMILOSTIVI GOSPODARU,

Dozvolite mi da najponiznije zamolim Vaše Veličanstvo da blagovoli pokloniti Svoju uzvišenu pažnju ovim nekolikim redovima.
U prvom pismu napomenuo sam moje kardinalne političke pogreške, koje su omogućile da se začne stvarati nepoverenje kod Vašeg Veličanstva u moju lojalnost i odanost prestolu i dinastiji Doma Obrenovića, ali sam u velikoj uzbuđenosti propustio da napomenem još neke političke pojave, koje su može biti, najviše doprinele da se začeto nepoverenje utvrdi i pojača. Tako propustio sam da napomenem i objasnim za što se nisam obraćao Vašem Veličanstvu za milost i oproštaj kazne po mojoj štamparskoj krivici. Evo kako je ta stvar tekla.
Jedno mogu reći pouzdano a to je da atentat nije potekao iz lične osvete, no da je delo kakve klike, ili kakve ličnosti, kojoj bi povoljno bilo kad bi se dinastija Doma Obrenovića oslabila i svela samo na jednog prestavnika.
Ja dušu ne mogu grešiti i reći za nekoga taj je kriv, kad ne znam, ali mogu reći da to nije delo ni jedne naše stranke razumevajući pod strankama naše tri bivše stranke.


Ako bi dozvoljeno bilo što u opšte napamet reći, to bi se moglo reći da izvor toga zločina treba tražiti gde podalje.
Vaše Veličanstvo – Vama će izgledati čudno i neverovatno kako je to moguće da ja ništa o tome pre nisam načuo, kad sam stajao na vrhu jedne stranke. Ali to netreba ni najmanje da Vama bude čudno i neverovatno, kad se može...