Neposlušnost - Snježana Prijić-Samaržija, Petar Bojanić

Neposlušnost - Snježana Prijić-Samaržija, Petar Bojanić
Artikal: 25004 : Tezina: 0.28 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Beograd 2011, meki povez, stanje odlicno, str. 240, latinica

589 RSD

Dodaj na listu

Pitanje građanske neposlušnosti predstavlja jedno od najvažnijih pitanja svakog političkog poretka, a danas je to posebno aktuelno pitanje. Svedoci smo protesta u celom svetu, a u zemljama koje su nastale na području bivše Jugoslavije i koje su na putu promena od autoritarnih režima ka demokratiji, protesti su sve češći izraz građanskog nezadovoljstva.
NBS je organizovala ciklus predavanja pod nazivom Neposlušnost, na osnovu kojih je objavljen zbornik tekstova koje su priredili Snježana Prijić-Samaržija i Petar Bojanić.

Tekstovi ispituju (moralnu) opravdanost građanske neposlušnosti, uslove klasifikacije čina i obeležja građanske neposlušnosti koja se razlikuju od drugih oblika legalnog protesta i revolucionarne akcije, kao i organizovanog nasilnog otpora i terorizma. Razmatrana je i važnost građanske neposlušnosti kao simptoma deficita demokratije, kao i razlika između građanske neposlušnosti i kriminala. Osnovni pokretač ponuđenih tema sastojao se u propitivanju valjanosti postojećih oblika političkog aktivizma vezanih za građansku neposlušnost, te kakvi bi oblici neposlušnosti trebalo da se javljaju kako bi i dalje bili u toku s nastajućim političkim i društvenim promenama koji u velikoj meri zavise od novih vidova komunikacije.
Autori tekstova su Snježana Prijić-Samaržija, Petar Bojanić, Sanja Todorović, Elvio Bakarini, Drago Roksandić, Sanja Milutinović, Ivan Mladenović, Filip Kovačević, Predrag Krstić, Hajrudin Hromadžić i Nikola Petković.