Otkrovenje, stihovi i proza - Rastko Petrović (1922)

Otkrovenje, stihovi i proza - Rastko Petrović (1922)
Artikal: 26040 : Tezina: 0.3 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, numer. primerak #139 od ukupno 400, Beograd 1922, meki orig. povez, stanje: vrlo dobro 4+*, str. 53, 26cm, ilustracije, ćirilica, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Otkrovenje, prva i jedina zbirka pesama objavljena za pesnikova zivota. Nalovni list i lik Rastka Petrovica u drvorezu izradio slikar Milo Milunovic. Ostali drvorezi: Rastko Petrovic, Aleksandar Deroko.


Rastko Petrovic (1898-1949) je svoje najbolje knjizevne godine proveo na putovanjima i u Beogradu medju svojim knjizevnim prijateljima, medju tadasnjim modernistima (Stanislav Vinaver, Tin Ujevic, Milos Crnjanski, Todor Manojlovic, Sibe Milicic, Gustav Krklec) i nesto kasnije medju nadrealistima (Marko Ristic, Dusan Matic, Alekeandar Vuco, Milan Dedinac, Milan Dimitrijevic).


U decembru 1922. pojavljuje se najbolja i najznacajnija knjiga Rastka Petrovica, Otkrovenje, zbirka poema, u kojima emocije eksplodiraju i nose stihove kao uragani. Ali knjiga nailazi na nerazumevanje, na surove i sirove otpore kulturne javnosti. Pesnik sa ogorcenjem i strahom saznaje da je njegova poezija iznad sluha i senzibiliteta vladajuce knjizevne publike. Reakcija kritike i publike deluje ubitacno na pesnika, prestravljuje ga i dezorijentise. Slicno mu se desava sa romanom Osam nedelja, koji, na zalost, izaziva otpore uglednih izdavaca i tako dozivljava sudbinu izuzetno zrelog ploda: bice objavljen tek posle dvadeset i jedne godine u knjizi Dan sesti.


Sudbina Rastka Petrovica ima nesto od sudbine Odiseja, od sudbine ocajnika. Otkrovenje je bilo njegov trijumf, njegov izraziti sebicni trenutak, a sve ono sto je dolazilo kasnije bilo je kotrljanje niz stepenice.

* Povez knjige originalno je veci od knjiznog bloka za 1cm, i to je razlog iskrzanih ivica koje se vide na slikama. Ovo se obicno resava obrezivanjem viska, ali nismo zeleli da radi subjektivnog estetskog utiska i simetricnosti poveza i bloka, narusavamo originalnost ove knjige. Osim navedenog, knjiga u skoro odlicnom stanju, bez fleka, podvlacenja i sl.