NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 IZDANJA NA STRANIM JEZICIMA
 SPECIJALNA SKZ IZDANJA
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Otkrovenje, stihovi i proza - Rastko Petrovic (1922)

Slika knjige Artikal: 26040. 1. izdanje, numer. primerak #139 od ukupno 400, Beograd 1922, meki orig. povez, stanje: vrlo dobro 4+*, str. 53, 26cm, ilustracije, cirilica, vidi slike i opis | Zalihe: 1 u zalihama | Pomoć
Izdavač: S. B. Cvijanović, Beograd, Autor: Rastko Petrović, Oblast: Bibliofilski primerci
  64,900 din.  |  €550.00

Poruci pouzecem
url

Otkrovenje, prva i jedina zbirka pesama objavljena za pesnikova zivota. Nalovni list i lik Rastka Petrovica u drvorezu izradio slikar Milo Milunovic. Ostali drvorezi: Rastko Petrovic, Aleksandar Deroko.

Rastko Petrovic (1898-1949) je svoje najbolje knjizevne godine proveo na putovanjima i u Beogradu medju svojim knjizevnim prijateljima, medju tadasnjim modernistima (Stanislav Vinaver, Tin Ujevic, Milos Crnjanski, Todor Manojlovic, Sibe Milicic, Gustav Krklec) i nesto kasnije medju nadrealistima (Marko Ristic, Dusan Matic, Alekeandar Vuco, Milan Dedinac, Milan Dimitrijevic).

U decembru 1922. pojavljuje se najbolja i najznacajnija knjiga Rastka Petrovica, Otkrovenje, zbirka poema, u kojima emocije eksplodiraju i nose stihove kao uragani. Ali knjiga nailazi na nerazumevanje, na surove i sirove otpore kulturne javnosti. Pesnik sa ogorcenjem i strahom saznaje da je njegova poezija iznad sluha i senzibiliteta vladajuce knjizevne publike. Reakcija kritike i publike deluje ubitacno na pesnika, prestravljuje ga i dezorijentise. Slicno mu se desava sa romanom Osam nedelja, koji, na zalost, izaziva otpore uglednih izdavaca i tako dozivljava sudbinu izuzetno zrelog ploda: bice objavljen tek posle dvadeset i jedne godine u knjizi Dan sesti.

Sudbina Rastka Petrovica ima nesto od sudbine Odiseja, od sudbine ocajnika. Otkrovenje je bilo njegov trijumf, njegov izraziti sebicni trenutak, a sve ono sto je dolazilo kasnije bilo je kotrljanje niz stepenice.

* Povez knjige originalno je veci od knjiznog bloka za 1cm, i to je razlog iskrzanih ivica koje se vide na slikama. Ovo se obicno resava obrezivanjem viska, ali nismo zeleli da radi subjektivnog estetskog utiska i simetricnosti poveza i bloka, narusavamo originalnost ove knjige. Osim navedenog, knjiga u skoro odlicnom stanju, bez fleka, podvlacenja i sl.