O nacionalizovanju muslimana - Šukrija Kurtović, student (Sarajevo 1914)

O nacionalizovanju muslimana - Šukrija Kurtović, student (Sarajevo 1914)
Oblast: Istorija
Artikal: 26224 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Sarajevo 1914, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 54, ćirilica, veoma retka, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

Šukrija Kurtović (1890—1973) pisac, kritičar, solunski dobrovoljac, kao mlad student, napisao je i samostalno izdao knjigu "O nacionalizovanju muslimana" o kojoj se Jovan Skerlić najpohvalnije izrazio. Iz porodice Zvizdića, naročito iz ogranka Kurtovića iz Gacka, potekli su mnogi Srbi muslimani sa visokom srpskom naconalnom svešću i velikim zaslugama za srpstvo. Husnija Kurtović poginuo je na Krupnju, kao srpski vojnik-dobrovoljac u borbi sa Austrijancima. Kao srpski oficiri-dobrovoljci vratili su se iz Prvog svetskog rata: Šukrija Kurtović, Alija Kurtović, Aziz Sarić i Avdo Hasanbegović, svi iz Gacka. Porodice Kurtović, Sarić i Hasanbegović dale su srpstvu više nego mnoge srpske pravoslavne porodice.
Knjiga "O nacionalizovanju muslimana" počinje sledećim rečima: "Svjesni opasnosti po muslimanski elemenat ako radikalno ne prekine sa svima predrasudama i ne pođe novim putem, koji će ga povratiti srpskom narodu, od koga su ga odijelili vijekovi i istorija, predajemo javnosti ovu knjižicu, da u shvatanja muslimana o narodnosti unesemo što više svjetlosti i što više pravilnijeg razumijevanja odnosa između vjere i narodnosti..."
Nakon Drugog svetskog rata žestoko je kritikovao Ivu Andrića. O Andrićevom radu Kurtović je rekao sledeće: "Teška srca pristupam pisanju sljedećih redova iz raznih obzira, ali svi oni padaju pred činjenicom da protiv bratstva i jedinstva u današnje doba griješi onako drastično Ivo Andrić, renomirani naš književnik i akademik u svojim djelima: "Na Drini ćuprija" i "Travnička hronika"… zaista je pravo čudo kako je mogao onako netačno i negativno predstaviti muslimanski dio našeg naroda u dalekoj i nedavnoj prošlosti baš Ivo Andrić koji je rođeni Bosanac koji je odrastao u bošnjačkoj sredini i koji dobro zna, kao književnik, sociolog i filozof njihovu etiku i problematiku uopšte".