Naše poslednje pobede - Stanislav Krakov (1928)

Naše poslednje pobede - Stanislav Krakov (1928)
Artikal: 27976 : Tezina: 0.12 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Vreme
Opis: 1. izdanje, sa beleškama Mladena St. Đuričića**, Beograd 1928, meki orig. povez, stanje vrlo dobro, str. XII+68, ćirilica, vidi slike i opis

5 899 RSD

Dodaj na listu

Primerak iz lične biblioteke i sa komentarima, podvlačenjima i beleškama književnika, publiciste i kapetana rečnog brodarstva Mladena St. Đuričića (vidi slike za primere). Ispod svojih beleški Mladen se potpisao svojim pseudonimom Sava Drinčić (po rekama Sava i Drina), a ponegde je potpisao i svoje pravo ime i prezime (Vidi biografiju i bibliografiju). Rođen je u Zablaću, rodnom mestu Vl. Petkovića Disa, ali 9 godina nakon čuvenog pesnika (1889). O čemu je pisao Mladen na marginama ove knjige čitajte na Blogu u tekstu "Ratne beleške Save Drinčića".

Stanislav Krakov (Kragujevac, 28. mart 1895 — Sen Žilijen, 15. decembar 1968) bio je srpski oficir, komita, novinar, književnik i filmski reditelj. Za vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, podržavao je režim svog ujaka generala Milana Nedića i bio je urednik nedićevskih novina Novo vreme i Obnova.

Kao đak sedmog razreda gimnazije, prijavio se kao dobrovoljac u četnički odred Vojvode Vuka u Prvom balkanskom ratu protiv Turske 1912. godine. Nije mogao biti primljen u redovnu vojsku sa sedamnaest godina. Sledeće godine je učestvovao u Drugom balkanskom ratu protiv Bugarske, gde je i ranjen kod Krive Palanke.

Po završetku gimnazije upisao se na Vojnu akademiju, pa je kao tek svršeni pitomac 46. klase Niže škole Vojne akademije 1914. godine krenuo u Prvi svetski rat. Učestvovao je u mnogim bitkama, preživeo Albansku golgotu. Bio je među prvima koji su osvojili Kajmakčalan i ušli u Veles. Ranjen je 1915. godine kada je bio u zvanju komandira voda. Tokom 1916. je uređivao časopis Rovovac. Kao poručnik je penzionisan 21. juna 1921. godine. Tokom Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata ranjavan je ukupno 17 puta. Za vojničke zasluge je dobio 9 različitih odlikovanja.

Bio je bibliofil, ekslibrist i kolekcionar starog novca.