NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Silazak s prestola - napisao Pera Todorović (pseud. Kario Amureli) 1890
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Opis: 1. izdanje, Beograd 1890, tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro 4+*, str. 702+prilog**, ćirilica, ekstremno retka, vidi slike i opis
Artikal broj: 29992
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Štamparija kod "Prosvete" S. Horovica
Autor: Pera Todorović
Težina: 0.4 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

** Prilog se sastoji od jednog A4 lista prikačenog uz knjigu na kojem je naš književnik Mladen St. Đuričić na pisaćoj mašini napisao  komentar za ovo delo Pere Todorovića. Datirao ga je sa 17. jul 1975 i svojeručno potpisao (slika br. 5). Niže pročitajte o čemu se radi.

Silazak s prestola izlazio je u sveskama počevši od 1889. god., dok je poslednja sveska izašla 1890. godine. Dolazio je kao dodatak Malim Novinama Pere Todorovića. Ovde imamo sve sveske ukoričene zajedno u knjigu. Dve godine kasnije, 1892. izašlo je drugo izdanje u ediciji "Knjiga za groš". Ekstremno retka, prema COBISS-u samo 3 primerka u fondovima svih srpskih biblioteka. Ovaj podatak ne treba da čudi jer su sva dela koja su izlazila u delovima (sveskama) bila teška za kompletirati, posebno danas 100 i više godina kasnije. Ono što je uistinu čudno je da ova knjiga nakon pomenutog drugog izdanja iz 1892. nikada više nije objavljena.

* reparirana naslovna strana, na marginama pojedinih strana beleške olovkom i komentari o knjizi književnika Mladena St. Đuričića.

Izvod iz teksta Mladena St. Đuričića: Ovaj čudni i čudesni, senzacioni i stravični, prvi umetničko-književni roman Beograda (Zvonigrada), sav u stranim imenima, sem naslova Silazak s prestola... štampan je prvi put, čini mi se,  u Malim Novinama Pere Todorovića, jedinstvenog znalca jezika i društvenih, naročito političkih prilika Srbije (Balkanije) u trećoj trećini XIX veka. Krajem starog i početkom novog veka najčitanija knjiga s pretenzijama na umetnost ... Silazak s prestola ostade i do danas književno nepriznat! Ali još živ, iako u grobu, kao i neki njegovi junaci! Prestrogi i osioni Skerlić je pisao svoju Istoriju književnosti kao da pravi antologiju književnika u kojoj nije bilo mesta za ugledne književnike: Dragutina Ilića, Lazu Komarčića, Vladana Đorđevića, pa i Peru Todorovića iako je očevidno iz ovog, kao i drugih njegovih dela, i preko skoro celog jednog veka zračila umetnička lepota, makar malo i zbrkana, ali koja je najzad počela da ostavlja iza sebe i tad književnog poluboga dr. Jovana Skerlića ...