Ogledalo : Zrake iz prošlosti - Pera Todorović, reprint, priredila Latinka Perović

Ogledalo : Zrake iz prošlosti - Pera Todorović, reprint, priredila Latinka Perović
Artikal: 31046 : Tezina: 0.86 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Reprint izd. iz 1903/4, Beograd 1997, tvrdi povez, stanje odlično, str. 959, ćirilica, vidi opis

1 769 RSD

Dodaj na listu

Ogledalo je najobimnije i najkompletnije delo Todorovićeve memoarske proze, ogledalo je velika i živopisna freska. U njemu je naslikano tridesetpetogodišnje razdoblje istorije Srbije, razdoblje između ubistva dva Obrenovića, kneza Mihaila 1868. i kralja Aleksandra 1903. godine. Pera Todorović je o ovim događajima prvi pisao sveobuhvatno, i pre istoričara i pre savremenika. Todorović se nalazio u središtu događaja, poznavao je mnoštvo činjenica i ljudi. Sve se to prepoznaje u Ogledalu...

Pera Todorović, bliski prijatelj kuće Obrenovića, tokom vladavine kralja Aleksandra imao je s njim mnoge susrete, u kojima ga je i tešio, i savetovao, i upozoravao, ali je k tome napisao kralju i mnoga pisma i "zapiske" sa istom namerom. U "Ogledalu" Todorović objavljuje ta pisma pod naslovom "Šta sam pisao kralju Aleksandru?" i važnu "zapisku" naslovljenu "Kako je u Srbiji?


Pera Todorović (2. maj 1852 — 24. oktobar 1907) je bio srpski novinar i pisac, jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke. Celog svog života sve što je činio ostavljao je za sobom prepoznatljiv trag beskompromisnog istinoljupca.

Prvi broj Ogledala, sa podnaslovom "Zrake iz prošlosti"; izašao je 19. oktobra 1903. godine, da bi već drugi i treći broj bili sudski zabranjeni sa motivacijom: uvreda vladara. U njima je objavljen "Poslednji razgovor sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem", a to se nije svidelo novom vladaru Petru Karađorđeviću, koji je došao na srpski presto posle Majskog prevrata 1903. godine.

Nakon Majskog prevrata, 29. maja 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin, a na presto doveden Petar Karađorđević – dok su realnu vlast delili oficiri zaverenici i radikali, Pera Todorović pokrenuo je periodično glasilo "Ogledalo" (izašlo je 100 brojeva).

Šta je Pera Todorović napisao u uvodnom broju "Ogledala":

U Ogledalu, dakle, ogledaće se moj javni rad iz prošlosti i svi oni mnogi, a često i čudni događaji i prigode, koje sam za ovo tridesetak godina preko glave preturio.U Ogledalu ogledaće se i ljudi i događaji onakvi kakvi su. Ali, baš s toga, mnogima će biti krivo na Ogledalo. Biće, dakle, kritike, napadaja, vike, pa i proste grdnje i klevete. Na razložnu kritiku, odgovaraćemo kritikom i razlogom, a na prazne grdnje i ruženja nećemo se ni osvrtati, imajući na umu mudru arapsku izreku: Kad bi čovek zaostajao, da se kamenom baci na svakog psa, koji za njim laje, nikad ne bi stigao kud je pošao."