NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
 Kulture Istoka
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Ogledalo : Zrake iz prošlosti br. 51-100 - Pera Todorović (1904)
Slika knjige
Oblast: Periodicna stampa
Opis: Brojevi 51-100, 1. izdanje, Beograd 1904, tvrdi povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 625, ćirilica, vrlo retka, vidi slike i opis.
Artikal broj: 31046
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Autorsko izdanje
Autor: Pera Todorović
Težina: 0.5 kg
10,619 din  |  €89.99
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Knjiga u ponudi sadrži brojeve od 51 do 100 koji su objavljeni 1904. godine i ukoričeni u jedan tom. Pogledajte slike u prilogu za primere tekstova iz "Ogledala" Pere Todorovića.

Pera Todorović, bliski prijatelj kuće Obrenovića, tokom vladavine kralja Aleksandra imao je s njim mnoge susrete, u kojima ga je i tešio, i savetovao, i upozoravao, ali je k tome napisao kralju i mnoga pisma i "zapiske" sa istom namerom. U "Ogledalu" Todorović objavljuje ta pisma pod naslovom "Šta sam pisao kralju Aleksandru?" i važnu "zapisku" naslovljenu "Kako je u Srbiji?

Pera Todorović (2. maj 1852 — 24. oktobar 1907) je bio srpski novinar i pisac, jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke. Celog svog života sve što je činio ostavljao je za sobom prepoznatljiv trag beskompromisnog istinoljupca.

Prvi broj Ogledala, sa podnaslovom "Zrake iz prošlosti"; izašao je 19. oktobra 1903. godine, da bi već drugi i treći broj bili sudski zabranjeni sa motivacijom: uvreda vladara. U njima je objavljen "Poslednji razgovor sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem", a to se nije svidelo novom vladaru Petru Karađorđeviću, koji je došao na srpski presto posle Majskog prevrata 1903. godine.

Nakon Majskog prevrata, 29. maja 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin, a na presto doveden Petar Karađorđević – dok su realnu vlast delili oficiri zaverenici i radikali, Pera Todorović pokrenuo je periodično glasilo "Ogledalo" (izašlo je 100 brojeva).

Šta je Pera Todorović napisao u uvodnom broju "Ogledala":

U Ogledalu, dakle, ogledaće se moj javni rad iz prošlosti i svi oni mnogi, a često i čudni događaji i prigode, koje sam za ovo tridesetak godina preko glave preturio.U Ogledalu ogledaće se i ljudi i događaji onakvi kakvi su. Ali, baš s toga, mnogima će biti krivo na Ogledalo. Biće, dakle, kritike, napadaja, vike, pa i proste grdnje i klevete. Na razložnu kritiku, odgovaraćemo kritikom i razlogom, a na prazne grdnje i ruženja nećemo se ni osvrtati, imajući na umu mudru arapsku izreku: Kad bi čovek zaostajao, da se kamenom baci na svakog psa, koji za njim laje, nikad ne bi stigao kud je pošao."