NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
 Stare mape, gravire, atlasi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Mare aeneum Villalpandi "Solomonovo bronzano more" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Slika knjige Artikal: 31307. Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, format 44x32cm, stanje: odlično, vidi slike i opis | Zalihe: 1 u zalihama | Pomoć
Izdavač: Johann Jakob Scheuchzer, Autor: Johann Melchior Füssli, Oblast: Geografija, Putopisi : Stare mape, gravire, atlasi
  9,971 din.  |  €84.50

Poruci pouzecem
url

Motiv ove gravire naslovljene na latinskom "Mare aeneum Villalpandi" (Vilalpandino bronzano more) odnosi se na "Prvu knjigu o kraljevima", poglavlje VII (I Reg., Cap VII., Vers. 24) iz Starog Zaveta, gde se za cara Solomona kaže:

"Tada od istopljenog metala izli more koje je od ivice do ivice merilo deset lakata; bilo je okruglo, visoko pet lakata, a u obimu, mereno vrpcom, bilo je trideset lakata... More je stajalo na dvanaest volova: tri okrenuta prema severu, tri prema zapadu, tri prema jugu i tri prema istoku; more je stajalo na njima i svi su bili okrenuti ka unutra."

"Villalpandi"označava autora prema čijem je delu izrađen bakrorez. Radi se o Špancu imena Juan Bautista Villalpando. J. B. Villalpandus, ili Villalpanda (1552-1608) bio je španski arhitekta, matematičar, pisac, teoretičar i član jezuita. Njegov glavni rad su bili komentari biblijskog proroka Ezekiela, objavljen uz podršku kralja Filipa II. Ovaj tekst je obuhvatao i maštovite rekonstrukcije Solomonovog hrama i prikaze Jerusalima. Zasnovao ih je prema vizijama proroka Ezekiela i objavio ih u svom trotomnom delu "Ezechielem explanationes et apparatus urbis ac templi Hierosolymitani" (Rim 1596-1604). Vilapandini radovi su  u sledeća dva veka inspirisali mnoge evropske ilustratore. Villapando je u istoriji arhitekture najpoznatiji po dizajnu i rekonstrukciji jezuitske crkve u Kordovi, kao i Solomonovog hrama - zajedno sa drugim jezuitskim učenjakom, imena Jeronimo de Prado (1547-1595).

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.