Doživljaji sa puta kroz otadžbinu - Sofija Koča (1925)

Doživljaji sa puta kroz otadžbinu - Sofija Koča (1925)
Artikal: 31453 : Tezina: 0.11 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Autor: Sofija Koča
Opis: Beograd 1925, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 114, ćirilica, vidi opis

1 769 RSD

Dodaj na listu

O Sofiji Koča:

Sofija Koča rođena je u Osijeku 1861. godine u srpskoj porodici. Udala se za poreskog činovnika Aleksandra Koču i sa suprugom i decom živela je u Osijeku, Karlovcu, Irigu i Vinkovcima. Suprug je napušta 1906. godina, a ona nastavlja da se sama stara o sedmoro dece. Umire u Zemunu 1942. godine. Osim što je pisala prozu koju je objavljivala u sopstvenim izdanjima, Sofija Koča bila je i privatna učiteljica nemačkog jezika i nadzirateljka bolesnika. Posebno se ističe njen misionarski rad: sakupljala je priloge za izgradnju pravoslavne crkve u Rojču (Slovenija).

Dela Sofije Koča:

Svetli karakteri (1900) Iz vladavine Obrenovića i Ivan danjski atentat (1910) Moć majčine molitve. Namenjeno materama hristijankama svete pravoslavne vere. U slavu Presvetoj Bogorodici. (1921) Doživljaji sa puta kroz otadžbinu (1925) Priče iz savremenog života (1931) Božija pravda (1933) Molitvenik za sve hristijane, na koje će se izliti blagodat i pomoć božije milosti, ako ga čitaju (1938)

U uvodu ove knjige Sofija priča:

Imala sam nesretan brak punih 28 godina, pa ipak nikada nisam pomišljala da svoga muža ostavim. Kada sam sahranila najstariju kćer od 24 godine, a kratko za tim mlađa kći se zaljubila u nezgodnu osobu i proti moje volje stupila u brak, nije se moja nesreća na tome zaustavila. Tri meseca iza njene udaje, ostavio me verolomni muž u dugu, u sirotinji, u sramoti i brizi sa 5 neopskrbljene dece. Da nesreća bude još veća, imala sam nešto duga na kući, izbaciše me sa mojom decom na ulicu. Osim toga činiše mi silne nepravde i uvrede, a neverovatna poniženja. No ja sam sve junački izdržala i molila se vredno Bogu. A zašto sam sve junački podnosila? Zato što sam neizmerno svoju decu volela