NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
 Domaća i jugoslovenska
 Istorija i teorija knjizevnosti
 Knjige za decu
 Narodna knjizevnost
 Naučna fantastika
 Poezija
 Reč i misao
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Knjiga pjesama - Nestor Žučni (Proka Jovkić), Kalifornija 1908

Slika knjige Artikal: 31517. 1. izdanje, Okland, Kalifornija 1908, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+ (pečat), str. 79, ćirilica, ekstremno retka, vidi opis i slike | Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA | Pomoć
Izdavač: Srpska nezavisnost, Oakland, CA, Autor: Prokopije Bolić, Oblast: Knjizevnost : Poezija
  4,719 din.  |  €39.99
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Prvi srpsko-američki pesnik Proka Jovkić, poznat pod psedonimom Nestor Žučni, živeo je u San Francisku i Oaklandu početkom 20 veka od 1903. do 1911. godine.

Proka Jovkić (Lalić, 27. avgust 1886 — Niš, 27. april 1915) bio je poznati srpski pesnik, novinar i vojnik — učesnik ratova u Srbiji s početka 20. veka. Poznat je i po nadimku Nestor Žučni. Jedno vreme živeo je i pisao pesme u Sjedinjenim Američkim Državama (1903. do 1911. godine), a u Srbiji od 1911. godine do njegove prerane smrti od pegavog tifusa tokom epidemije pegavog tifusa u Srbiji u Vojnoj bolnici u Nišu 1915. godine.

Kako u Austrougarskoj nije našao svoje mesto pod suncem, odlučio se da krene u Ameriku kao obećanu zemlju. S jeseni 1904. godine Proka Jovkić je, čim ga je komisija na ostrvu Elis pustila, shvatio da u kapitalističkoj Americi ne teku med i mleko. Bar ne za one kao što je bio Proka Jovkić.

Godine 1906. odlazi u Čikago, gde je već bila velika srpska zajednica i organizacija „Jedinstvo”. U srpskoj crkvi u Čikagu kojom je upravljao arhimandrit Dabović, Proki je ponuđeno da ostane u manastiru. On, to prihvata i postaje iskušenik. Međutim, tokom iskušeničkog staža čita čudne knjige. Bakunjina, Marksa i srodnih pisaca, ali i Darvina. I Proka dolazi do zaključka da je on rođen za revoluciju a ne za mantiju.

Kada je 1907. godine doneo napisanu zbirku pesama društvu „Srbobran”, u nadi da će je objaviti, biva odbijen od bogoslova, koji su bili u upravi društva. Razočaran i u gnevu pali sopstvene rukopise, od nesuđenog kaluđera i rodoljuba beži pravo u socijaliste.

Potom odlazi u Okland, u Kaliforniju. Tamo je upoznao V. Radojevića, vlasnika i urednika „Srpske nezavisnosti”, koji ga je primio kao glavnog saradnika i dao mu odrešene ruke. U oklandu piše za novine, a piše i pesme, koje nikome ne pokazuje, sve do maja 1908. godine, kad iz štamparije izlazi njegova „Knjiga pjesama”, potpisana po prvi put imenom Nestor Žučni. Nakon što je pročitao Jovkićeve pesme, koje su dospele iz Amerike u Srbiju, Skerlić je bio oduševljen.

Nakon prepiske sa profesorom Skerlićem vraća se u Srbiju 1911 godine. U Prvom svetskom ratu, posle evakuacije iz Beograda za Niš, aktivno je radio na literarnim poslovima i u ratnoj prestonici Srbije Nišu pisao a potom i objavljivao pesme u njujorškoj „Otadžbini”, niškim izdanjima časopisa „Delo” i drugim listovima.

27. aprila 1915. godine Proka je podlegao teškom obliku pegavog tifusa u Vojnoj bolnici Niš. Iste 1915. godine u Nišu izlazi knjiga Budimira Grahovca "Život i smrt Nestora Žučnog - Proke Jovkića".
** Pečat na naslovnoj "Knjižare Voje Jovanovića Steelton, PA." Crveni omot nekada davno je bio u kontaktu sa vodom i pustio je boju na naslovnu i poslednju stranicu. Ekstremno retka, samo 4 primerka u fondovima srpskih biblioteka. Prvih 12 stranica sadrže ispravke teksta pesama i pojedine redove precrtane. Moguće je da je ovaj primerak pripadao samom pesniku, ali za to nemamo nikakve dokaze, već samo pretpostavku.