U borbi za ujedinjenu narodnu državu. Utisci i opažanja iz doba Svetskog rata i stvaranja naše države - Dr. Bogumil Vošnjak (1928)

U borbi za ujedinjenu narodnu državu. Utisci i opažanja iz doba Svetskog rata i stvaranja naše države - Dr. Bogumil Vošnjak (1928)
Oblast: Istorija
Artikal: 31522 : Tezina: 0.61 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Geca Kon
Opis: 1. izdanje, Beograd 1928, tvrdi orig. povez, stanje skoro odlično*, str. XII, 410, autorova slika, latinica

3 539 RSD

Dodaj na listu

*Na naslovnoj strani nedostaje vrh lista u širini od 2,5 cm. Osim navedenog knjiga je u odličnom stanju očuvanosti.

Bogumil Vošnjak, poznat i kao Bogomil Vošnjak (9. septembra 1882. - 18. juna 1955), bio je slovenački i jugoslovenski pravnik, političar, diplomata, autor i pravni istoričar. Često je pisao pod pseudonimom "Ilirikus". Po izbijanju Prvog svetskog rata, Vošnjak je mobilisan u austrougarsku vojsku i poslat na Istočni front u Galiciju. Otpust u aprilu 1915. iskoristio je za posetu Gorici, odakle je prešao granicu sa Italijom i pobegao u Veneciju, a odatle u Švajcarsku.

U Švajcarskoj je Vošnjak uspostavio kontakte sa Antom Trumbićem i pridružio se Jugoslovenskom odboru, političkoj interesnoj grupi koju su formirali Južni Sloveni iz Austrougarske sa ciljem ujedinjenja južnoslovenskih naroda u novoj državi. Godine 1917. bio je među potpisnicima Krfske deklaracije. Po završetku rata, Vošnjak se preselio u Pariz, gde je radio za jugoslovensku delegaciju na Versajskoj mirovnoj konferenciji.Jedno vreme bio je na mestu ambasadora Kr. SHS.

Tokom nacističke nemačke okupacije Srbije između 1941. i 1944. godine, Vošnjak je podržavao četničku mrežu generala Draže Mihajlovića. Nakon komunističkog preuzimanja vlasti u Jugoslaviji 1945. godine, Vošnjak je emigrirao u Sjedinjene Države gde je i preminuo 1955. godine.