Pokorne žrtve "Sacrifica rejicula" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"

Pokorne žrtve "Sacrifica rejicula" Bakrorez 1731-1735 - Johann Jakob Scheuchzer: "Physica Sacra"
Artikal: 32441 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Originalni uramljeni bakrorez, Augsburg 1731-1735, graver: I.A.Fridrich, format 46x35cm, stanje: odlično, vidi slike i opis

11 799 RSD

Dodaj na listu

Motiv ove gravire naslovljene na latinskom "Sacrifica rejicula" (Pokorne žrtve) odnosi se na "Knjigu Levitsku", tj. ilustruje deo iz Starog zaveta, iz Treće Mojsijeve knjige zvane "Knjiga Levitska" koja govori o prinošenju žrtvi Bogu (Levitici XXII: 22, 23, 24), gde se kaže sledeće:

22:22 Slepo, ili kome je šta slomljeno ili odbijeno, ni gutavo, ni krastavo ni lišajivo, šta je takvo ne prinosite Gospodu, i ne mećite ih na oltar Gospodnji na žrtvu ognjenu.

22:23 A vola ili ovcu ili kozu sa udom kojim prevelikim ili premalim možeš prineti za dobrovoljni dar; ali za zavet neće se primiti.

22:24 Ujalovljeno uvrtanjem, tučenjem, kidanjem ili rezanjem, ne prinosite Gospodu; i ne činite to u zemlji svojoj.

Phisica Sacra Johann Jakob Scheuchzer-a je kombinovala teološku i naučnu praksu u pokušaju da pomiri biblijske tekstove sa novim naučnim dostignućima tog vremena . Ovo delo je jedno od najbolje ilustrovanih radova iz prirodne istorije i odličan primer dekorativne prirode bakroreza 18. veka . Švajcarac Scheuchzer je bio jedan od pionira paleobotanike i evropske paleontologije, kao i profesor matematike i fizike. On je verovao da Stari zavet prestavlja prirodnu istoriju sveta i želeo je da Biblijske podatke dokaže uz pomoć dostignuća moderne nauke i time dokaže postojanje Boga kroz nauku. Bakrorez pred vama je jdan od ukupno 750 koliko ih je sadržavala Phisica Sacra. Ovo barokno delo je ilustrovao ciriški slikar i graver Johann Melchior Füssli, dok je bakroreze za nju radilo više umetnika.