Šarl Senjobo : Istorija savremene obrazovanosti - Stari vek (sa potpisom Jov. Hadži Vasiljevića)

Šarl Senjobo : Istorija savremene obrazovanosti - Stari vek (sa potpisom Jov. Hadži Vasiljevića)
Oblast: Pedagogija
Artikal: 32495 : Tezina: 0.55 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Beograd 1908, tvrdi orig. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 338, ilustracije, ćirilica, vrlo retka

4 247 RSD

Dodaj na listu

Primerak iz lične biblioteke i sa svojeručnim potpisom i pečatom srpskog istoričara Jovana Hadži Vasiljevića.

Jovan Hadži-Vasiljević (Vranje, 18. oktobar 1866 — Beograd, 29. mart 1948) bio je srpski istoričar, etnograf i književnik. Napisao je veliki broj radova iz istorije, geografije i etnologije. Vrednost njegovih radova je u tome što su zasnovani na terenskim istraživanjima, a posebno na prostorima Stare Srbije i Makedonije (Južne Srbije). Bio je urednik časopisa Brastvo, biltena Društva Svetog Save.

Najvažniji radovi Jovana Hadži-Vasiljevića su: Prilep i njegova okolina, Beograd, 1902; Južna Stara Srbija, istorijska, etnografska i politička istraživanja I–II, Beograd, 1909, 1913; Bugarska zverstva u Vranju i okolini 1915-1918 , Novi Sad, 1922; Četnička akcija u Staroj Srbiji i Maćedoniji, Beograd, 1928; Skoplje i njegova okolina: Istoriska, etnografska i kulturno politička izlaganja. Beograd 1930: Štamparija Sveti Sava; Autobiografija, Vranje, b. g.

Knjiga pod istim naslovom izašla je iste godine u kolu SKZ, ali je za razliku od izdanja SKZ, ovo izdanje Zadužbine I.M. Kolarca vrlo retko i malo poznato. Kod ovog primerka poznat je i majstor koji je izradio povez. Radi se o knjigovescu Maričić-Janković iz Beograda.