Savinski bukvar (reprint izdanja iz 1692)

Savinski bukvar (reprint izdanja iz 1692)
Oblast: Pedagogija
Artikal: 32556 : Tezina: 0.46 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Beograd 2016, tvrdi polukozni povez, stanje: kao novo, ilustracije, staroslovenski, vidi slike i opis

6 962 RSD


Bukvar koji je originalno izradjen u Moskvi 1692. godine. Bukvar iz koga je ucio Petar Petrovic Njegos.

Savinski bukvar iz manastira Savina stampan u Rusiji 1692. godine, smatra se jednim od najstarijih srpskih bukvara, i dokaz nastojanja o kulturnom i prosvetnom uzdizanju srpskog naroda u okviru njegove pravoslavne crkve.

U Herceg Novi, i manastir Savinu, Bukvar je, pretpostavlja se dosao posredstvom trebinjskih monaha ili ga je doneo licno arhimandrit manastira Savine Leontin Avranovic, a poreklo porodice Avramovic vezuje se za Trebinje, potom i za selo Trebesin kod Herceg Novog.

Bukvar je stampan u samo 106 primeraka za Carsku porodicu Romanov u Moskvi 1692. godine od strane ruskog jeromonaha Kariona Istomina. Jedan od tih 106 primeraka, nakon sto je dospeo u Trebinje prenet je u Savinskom manastiru kod Herceg Novog, gde si i danas cuva.

Za raziliku od najstarijeg srpskog stampanog bukvara, kojim se smatra Bukvar Save Inoka Decanca, iz perioda upotrebe srpskoslovenskog jezika, objavljen u Mlecima (Venecija) 1597. godine, na cetiri strane, Savinski Bukvar je stampan na 41 strani i bogato je ilustrovan sa preko 400 crteza.