Britanska teza - Lord Lojd od Dolobrana (Dejvid Lojd Džordž) 1940

Britanska teza - Lord Lojd od Dolobrana (Dejvid Lojd Džordž) 1940
Artikal: 33891 : Tezina: 0.09 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Beograd 1940, meki orig. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 54, ćirilica

897 RSD

Dodaj na listu

Oni koji žele da shvate prave uzroke današnjeg rata dobro će učiniti da pročitaju knjižicu Lorda Lojda o "Britanskoj tezi". 

Engleska plava knjiga, objavljena uskoro po izbijanju rata, izložila je diplomatsku istoriju prethodnih meseci. Dokumenti, obuhvaćeni tom publikacijom, govore sami po sebi. Oni pokazuju kako su napori, koje je učinila engleska vlada da očuva mir — napori nastavljeni do poslednjeg časa — bili slomljeni upornom voljom jednoga čoveka, koji je odbio da sluša razum, ne obzirući se šta će to stati njegov i druge narode.

Lord Lojd je otišao dublje. U svojim izlaganjima on je objasnio čitaocu pozadinu u kojoj je diplomatija imala da radi. Ukratko rečeno, pozadina današnjeg sukoba ogleda se u jednom drugom i mnogo dubljem sukobu. To je sukob između snaga koje podržavaju našu civilizaciju i snaga koje su pokrenute protiv nje. Naša savremena civilizacija u Evropi imala je svoj postepen raz voj. Njen razvoj je prekidan s vremena na vreme ratovima, ali je pri svemu tom imao jedan stalni utvrđeni tok. Ona je izgrađivana i modelirana na osnovu hrišćanskih ideala, koji su nas učili da čovek koga je Hristos oslobodio ne može nikad više robovati čoveku, već mora biti slobodan moralan faktor, da bi mogao ispuniti...