Slom 1-2, Emil Zola (1893), preveo Mita Dovijanić

Slom 1-2, Emil Zola (1893), preveo Mita Dovijanić
Artikal: 35009 : Tezina: 0 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Autor: Emil Zola
Opis: 1. srpsko izdanje, Beograd b.g (1893), tvrdi orig. divot povez, zlatotisk, stanje vrlo dobro 4+ (potpis), str. 1612, 15cm, ćirilica, ekstremno retka, vidi opis

11 799 RSD

Dodaj na listu

Prvi prevod i prvo izdanje na srpskom jeziku romana Emila Zole "Slom" iz 1893. U ovom domaćem prvom izdanju sva tri dela romana štampana su zajedno. Originalno prvo izdanje na francuskom jeziku La Débâcle, objavljeno je nepunih godinu dana ranije, 1892. godine, u izdanju Charpentier i doživelo je ogroman uspeh

Ekstremno retka u ponudi. Prema COBISS-u samo 4 primerka se nalaze u fondovima svih srpskih biblioteka. Originalni divot crveni povez sa zlatotiskom iz epohe. Ovo izdanje nema standardnu naslovnu stranu. Pošto je najverovatnije izlazilo u sveskama, podaci o godini, izdavaču i slično, nalazili su se na broš omotu sveske. Ondašnji pretplatnici su, kada sakupe sve sveske, nosili tabake kod knjigovesca kako bi sveske ukoričili u jedan ili češće dva toma, kao što je slučaj sa ovim primerkom. Kako bi bili sigurni da je napisano tačno, kontaktirali smo dve domaće biblioteke, koje u fondovima imaju ovo izdanje,  sa molbom da nam pošalju sken naslovne strane njihovih primeraka. Nakon njihovog brzog i ljubaznog odgovora, na čemu se zahvaljujemo,  uvidelo se da ni njihovi primerci nemaju standardnu naslovnu stranu. Podaci o štampariji, godini i prevodicu, dati prema katalogu NBS.

"La Débâcle" je pretposlednji Zolin roman iz serije "Les Rougon-Macquart". Izlazio je u nastavcima u "La Vie populaire" od 21. februra do 21. jula 1892. godine, pre nego što ga je izdavač "Charpentier" objavio u formi knjige. Radnja romana smeštena je u pozadini političkih i vojnih nemira koji su okončali vladavinu Napoleona III i Drugog carstva 1870. godine, tj. Francusko-pruski rat, bitka kod Sedana i Pariska komuna. Uprkos neprijateljstvu kojim je u početku dočekan od strane bonapartista, monarhista i  posebno veterana francuske vojske, Zolin roman "Slom" doneo je piscu najveći komercijalni uspeh. Prodat je u sto pedeset hiljada primeraka u roku od pet meseci od objavljivanja. Eto verovatnog razloga zašto je tako brzo preveden i objavljen na srpskom jeziku.

Emil Zola (franc. Émile Zola; Pariz, 2. april 1840 — Pariz, 29. septembar 1902) bio je francuski romanopisac i osnivač i predstavnik naturalističkog pravca. Bio je glavna figura u političkoj liberalizaciji Francuske. Zola je bio nominovan za prvu i drugu Nobelovu nagradu za književnost 1901. i 1902. godine.

Na našem Blogu možete pročitati tekst posvećen ovoj knjizi: "Debakl i Slom Emila Zole"