Sakupljene pesme - Vladislav Petković Dis, 1921

Sakupljene pesme - Vladislav Petković Dis, 1921
Oblast: Poezija
Artikal: 4033 : Tezina: 0.21 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Napredak
Opis: 1. izdanje, Beograd 1921, str. 200 + Disova slika, meki orig. povez, stanje: vrlo dobro, retka, ćirilica, vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Sakupljene pesme / Vlad. [Vladislav] Petković-Dis ; sa nekrolozima Branka Lazarevića, Momčila Miloševića, Vlad. Stanimirovića i S. Milenovića. Na koricama god. izdavanja: 1920. Jedan život : Vladislav R. Petković-Dis: str. 3-7, Vladislav Petković-Dis: str. 8-15, Str. 16: Disu / S. Bešević, Vladislav Petković-Dis: str. 17-20, Pesniku Utopljenih duša: str. 21-22.

Sadržaj: Utopljene duše; Mi čekamo cara; U tuđini; Poslednje pesme. 

Vladislav Petković Dis (Zablaće, 10. mart 1880 — Jonsko more, 16. maj 1917) je bio srpski pesnik i rodoljub. Jovan Skerlić ga je kritikovao, jer se Dis nije uklapao u njegov ideal naprednog pesnika. Kasnija kritika, počevši od Isidore Sekulić, uvrstila je Disa među najbolje srpske pesnike nalazeći da je uveo u srpsku poeziju modernu poetiku i nov senzibilitet, i pored izvesnih jezičkih nebrižljivosti.

Knjigu Utopljene duše Dis je objavio 1911. godine. Štampao ju je o svom trošku, jer nije bilo izdavača koji bi objavio poeziju pesnika za koju je Jovan Skerlić, tada najuticajnija ličnost srpske kritike, tvrdio da „jeste jedna neuka i gruba imitacija“. Njegova poezija ide u iracionalno, u njoj su Disovi snovi i njegove tišine. Zbirka poezije "Mi čekamo cara" napisana je 1913. godine. Njegovi kafanski prijatelji su govorili da bi bilo bolje da ju je naslovio „Mi čekamo para“. U ovoj zbirci pesnik je nastojao da izrazi slavu svoje otadžbine. To, međutim, nije radio klikćući u nacionalnom ponosu, kao drugi pesnici, nego je tužno lutao po zgarištima i truleži.

Početak Prvog svetskog rata ga zatiče u Beogradu. Tokom rata, tačnije 1915. godine odlazi sa suprugom i decom u Čačak, da ih skloni iz razorenog Beograda, ali u Čačku ostaje samo jednu noć. Već sutradan je morao poći sa ostatkom vojske u povlačenje prema jugu Srbije, a odatle preko Albanije na Krf. Sa Krfa je transportovan u Francusku i tu piše svoju poslednju zbirku pesama "Nedovršene pesme". Godine 1917. Dis se vraća iz Francuske italijanskim brodom. Na putu do Krfa 16. maja po novom kalendaru u Jonskom moru brod je torpedovala jedna nemačka podmornica i tada je Dis tragično izgubio život.