Bora Stankovic : Pod okupacijom 1929

Bora Stankovic : Pod okupacijom 1929
Artikal: 24579 : Tezina: 0.55 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd 1929, tvrdi nakn. polukožni + meki orig. povez, stanje: vrlo dobro 4+, str. 318, ćirilica, vidi opis

0 RSD

Dodaj na listu

Autobiografsko delo Bore Stankovića koje je prvi put objavljeno posle njegove smrti, 1929. godine. Najzanimljiviji tekstovi u toj knjizi odnose se na piščev život u okupiranom Beogradu. To je panorama “psiholoških portreta” Beograđana – salonskih patriota, ratnih profitera, sitnih zanatlija, ali i ljudi koji rade svoj posao i gledaju kako da prežive. Stanković je nemilosrdan prema njima, ali i prema sebi. Živeći pod neopravdanom hipotekom izdajnika i kolaboracioniste, on, bilo da slika sebe i svoju porodicu, bilo druge, razotkriva svu nesreću života pod okupacijom. Najveća vrednost ove knjige, koju je pisao slomljen i razočaran čovek, mogla bi biti njena dokumentarnost.

Delo "Pod okupacijom" potpuno odudara od svih Borinih pripovedaka, drama i romana koji nam najpre izlaze pred oči kad se pomene njegovo ime. Ona kao da obeležava njegov književni pad, a možda i književni fijasko. Mesto radnje nije Vranje iz doba njegovog detinjstva nego okupirani Beograd, u kome je živeo sa svojom porodicom tokom Prvog svet. rata.

Pogledajte i primerak u originalnom broš povezu i u odličnom stanju klikom ovde

Na našem blogu pročitajte tekst koji pominje Boru Stankovića i nadovezuje se na temu ove Borine knjige: "Božidar S. Nikolajević protiv lista “Politika"