Istorija raznih slavenskih narodov, najpače Bolgarov, Horvatov i Serbov III - Jovan Rajić (1823)

Istorija raznih slavenskih narodov, najpače Bolgarov, Horvatov i Serbov III - Jovan Rajić (1823)
Artikal: 25977 : Tezina: 0.5 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Autor: Jovan Rajić
Opis: Čast treća, Budim 1823, tvrdi orig. povez, stanje: vrlo dobro*, 21cm, str. 382, ekstremno retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Istorija raznih slavenskih narodov, najpače Bolgarov, Horvatov i Serbov, tom III u kojem su knjige VIII-X i obrađuju sledeću tematiku. Izvod iz sadržaja:

Knez Lazar njegova vladavina i familija, rodoslov Lazara i Milice, obnova srpskog carstva pod Lazarom, Kosovski boj, poreklo familije Brankovića, Stefan Lazarević, despotska vladavina doma Brankovića, Familija Georgija Prvog despota, Georgije despot, despot Lazar, Srbi u Ugarskoj itd. Treći tom se završava turskom opsadom Beograda i Mohačkom bitkom.

Jovan Rajić
(Sremski Karlovci, 21. septembar 1726 — Kovilj, 22. decembar 1801) je bio srpski istoričar, pisac i pedagog. Njegovo kapitalno delo je "Istorija raznih slovenskih narodov...".

 "Iz Rajićeve istorije su decenijama crpli nadahnuće i građu za svoja književna dela i umetnička ostvarenja. Dugo i svuda, od filozofije istorije i prava pa do istorijskih novela, svuda i uvek Rajić." [Nikola Radojčić].

Književni rad Jovana Rajića bio je retko bogat i plodan. Osim što je sastavio niz svojih originalnih dela, radio je i na prevodima i prepisima drugih knjiga. Mnogo spisa mu je štampano još za života, a još više je ostalo sačuvano u rukopisu.

*Na pojedinim stranicama stare fleke, manja oštećenja poveza, veliki broj stranica i u odličnom stanju.