Bunja i drugi u Ravangradu - Veljko Petrović, naslovna Petar Dobrović (1921)

Bunja i drugi u Ravangradu - Veljko Petrović, naslovna Petar Dobrović (1921)
Artikal: 17178 : Tezina: 0.31 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Napredak
Opis: 1. izdanje, Pančevo 1921, meki orig. povez (naslovnu izradio slikar Petar Dobrović), stanje vrlo dobro 4+, str. 235, ćirilica, vrlo retka sa orig. povezom

0 RSD

Dodaj na listu

Veljko Petrović (Sombor, 4. februar 1884 — Beograd, 27. jul 1967) je bio srpski književnik i akademik. Sarađivao je i održavao veze sa mnogim uglednim srpskim književnicima kao što je bio Jovan Dučić, Aleksa Šantić, Miloš Crnjanski i Milan Kašanin, ali i sa likovnim umetnicima kao što je Petar Dobrović koji je uradio grafiku za naslovnu stranu njegove zbirke pripovedaka „Bunja i drugi u Ravangradu“. Petrović je napisao oko sto pripovedaka, i velik broj članaka iz književnosti i umetnosti.

Petar Dobrović (Pečuj, 14. januar 1890—Beograd, 27. januar 1942) je bio poznati srpski slikar i političar rođen u gradu Pečuju, današnjoj Mađarskoj. Jedan je od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umetnosti između dva svetska rata. Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista. Pisao je i likovnu kritiku. Ubrojen je među 100 najznamenitijih Srba.