Knjižara Antikvarne-knjige.com Načini plaćanja
ANTIKVARNE KNJIGE KNJIŽARA E KNJIGE NALOG INFO KORPA KONTAKT
≡ Prijavi se≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Otkup starih knjiga≡ Gde se nalazimo≡ Elektronske knjige≡ FotoMagacin
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
login
Načela fizike I-II Vuk Marinković (1851)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Artikal: 23775  Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Opis: Knjige 1-2 u jednoj knjizi, 1. izdanje, Beograd 1851, tvrdi nakn. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 515+286+3 ilustr. table*, ćirilica, vidi opis i slike
Izdavač: Praviteljstvena knjigopečatnja u Beogradu
Autor: Vuk Marinković
Težina: 0.9 kg
Dostava knjiga u celom svetu »


0 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama

Dodaj na Listu ≡

Vuk Marinković (1808-1859) utemeljivač fizike kao moderne nauke u Srbiji. Zbog nedostatka udžbenika na Liceju, Ministarstvo prosvete izdalo je naredbu da svaki profesor mora napisati udžbenik za predmet koji predaje. Vuk Marinković je imao puno časova, ali je odmah prešao na pripremu za izradu udžbenika. Rukopis predaje 1850. godine Školskoj komisiji za ocenu. Školska komisija daje pozitivno mišljenje i predlaže Ministarstvu prosvete da se štampa i autor nagradi. Dvotomni udžbenik Načela fizike odštampan je 1851. godine kao prvi visokoškolski udžbenik fizike u Srbiji. Sa profesorom Liceja (Velikeškole) Vukom Marinkovićem fizika se uvodi kao obavezan predmet na školi – univerzitetu.

Vuk Marinković je rođen 5. januara 1808. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Posle osnovne škole, pohađao je novosadsku Srpsku pravoslavnu veliku gimnaziju, u kojoj je završio šesti razred. Kada je Vuk Marinković pohađao šesti razred, u gimnaziju dolazi za profesora i direktora Pavle Jozef Šafarik. Sedmi i osmi razred gimnazije , tj . Filozofiju, Vuk je završio u Jegri. Medicinu je studirao na peštanskom i bečkom univerzitetu od 1826. do 1830. godine. Doktorsku disertaciju Dissertatio inauguralis medica de epilepsia , odbranio je na Kraljevskom univerzitetu u Pešti 23. maja 1830. godine. Tada je imao samo 23. godine. Posle odbrane doktorske disertacije vraća se u rodni Novi Sad. Otvara privatnu lekarsku praksu i radi sve do revolucije 1848-49. godine.

Ljubav prema knjizi Marinkovića ne napušta ni u zrelim godinama. Tada se posvećuje proučavanju fizike. Godine 1844. i 1847. odlazi u Berlin da sluša predavanja Aleksandra fon Humbolta. Posle uništenja Novog Sada u požaru nakon bombardovanja, juna 1849. godine. Vuk sa porodicom postaje bezkućnik, bez lične biblioteke i ličnih spisa. Zbog svega ovoga i ličnog osećaja da treba da radi na utemeljenju nacionalne nauke, on odlazi u Srbiju.

Lazar Arsenijević Batalaka, koji je bio na čelu Popečiteljstva prosveštenija , predlaže 1849. godine knezu Aleksandru Karađorđeviću da na upražnjeno mesto profesora Fizike na Liceju postavi Vuka Marinkovića, kome je fizika bila omiljena. Vuk Marinković, školske 1849/50, na beogradskom Liceju počinje da predaje Elementarnu fiziku. Dva puta je biran za rektora.
Iznenadno umire, 7. avgusta 1859. u Beogradu. Sahranjen je kod crkve Svetog Marka. Napisao je dela: Načela fizike, Jestastvena Povesnica, Atlas.

Najznačajnije delo je dvotomni udžbenik "Načela fizike". U udžbeniku Načela fizike izložena je sistematično fizika, hemija, astronomija i meteorologija. Izvori koje je koristio za pisanje ovog kapitalnog dela su bili na nemačkom i francuskom jeziku. Autori su bili: Šolc, Najman, Miler i Baumgartner. U svoje izvore navodi sledeća imena: Puilea, Ajzenlor, Šćeglov, Derlora, Marbah, Helmuta, Frika, Šedlera, Dermareta, Renoa, Delfsa, Jana, Litrova, Sporišla, Humbolta i Kempica.

Marinković je dao osnov za razvoj srpske nauke. Učinio je mnogo, ali je u široj javnosti ostao zapostavljen. Danas se o njemu malo zna, čak i među studentima fizike i profesorima.

*Ilustr. tabli u prilogu na kraju knjige treba da ima ukupno 6, u ovom primerku su prisutne 3.
Nalazite se na stranici knjige: Načela fizike I-II Vuk Marinković (1851)


© 2019 Internet knjižara Antikvarneknjige.com