Andrusko Karoly : 5 minijaturnih knjiga ilustr. drvorezima (sa potpisom autora) SAD-Kanada

Andrusko Karoly : 5 minijaturnih knjiga ilustr. drvorezima (sa potpisom autora) SAD-Kanada
Artikal: 24104 : Tezina: 0.12 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Autorsko izdanje
Opis: 5 minijat. knjiga 4x4.5cm, potpisane od autora, Senta 1976, tvrdi povez sa omotom, stanje odlicno, ilustrov. originalnim drvorezima, retke, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Andruskó, Károly. "najvećim umetnikom minijaturne knjige" Karolya Andruska nazvao je Louis W. Bondy iz Londona - jedan od najboljih poznavaoca minijaturne knjige na svetu. Sasvim sigurno do danas ne poznajemo nijednog drugog stvaraoca minijaturnih knjiga koji bi za dvanaest godina ostvario čak 150 različitih malih minijaturnih knjižica. Karoly Andrusko, mađarski umetnik koji je živeo u gradiću Senta u Vojvodini, rođen je 1915. godine i po zanimanju je bio štampar i slovoslagač. Kap štampar upoznao se sa grafičkom umetnošću. Najpre se bavio linorezom, a ubrzo potom i drvoreznom tehnikom. Pored grafika njegov opus obuhvata i ulja, akvarele i pastele. Prvu minijaturnu knjigu napravio je 1971. i nosi naziv "Senta". Pored minijaturnih knjiga, u svetu je poznat i po ekslibrisima. Izlagao je kod nas i u svetu. Preuzeto iz kataloga "Minijaturna knjiga", Beograd 1984.

NEW YORK, UNITED NATIONS, TORONTO, ATLANTIC, CANADIAN LAKE. (Miniature Books). Andruskó, Károly. 5 Volumes. Senta, Yugoslavia: Signed by the author, 1976. Limited to 400 copies. An account of the author's travels through the United States and Canada in 1975. Woodcut illustrations by the author.