NASLOVNA KNJIZARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
🆕 Nove knjige u ponudi
⚓ Stare mape i gravire
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Lepi i neobicni povezi
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
☆ Jugoslavija
☆ Srbija
☆ Beograd
☆ Hrvatska
☆ Crna Gora
☆ Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 IZDANJA NA STRANIM JEZICIMA
 SPECIJALNA SKZ IZDANJA
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi sve ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...

Svečani pozdrav Mojseju Putniku - Zaharija Orfelin (1757) + prateća knjiga Jelene Todorović

Slika knjige Artikal: 24588. Knjige 1-2, Fototipsko izd. ilustrovanog rukopisa iz 1757, tiraž: 300. Novi Sad 2014, tvrdi divot povez (pliš), format: (knj. 1: 54cm, knj. 2: 32cm), stanje: kao novo, strana: (knj. 1: 32, knj. 2: 152) vidi opis i slike | Zalihe: 1 u zalihama | Pomoć
Izdavač: Matica srpska, Autor: Zaharija Orfelin, Oblast: Bibliofilski primerci
  12,980 din.  |  €110.00

Poruci pouzecem
url

Orfelinov Ilustrovani rukopis je štampan na specijalnom papiru u originalnoj veličini, luksuznom povezu i u ograničenom tiražu. Fototipsko izdanje ilustrovanog rukopisa prati kritička studija profesora dr Jelene Todorović i obimna kritička bibliografija na srpskom i engleskom jeziku. Ova knjiga je 12. marta 2015. dobila nagradu ULUPUDUS-a "Pavle Vasić" iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna za 2014.godinu

Svečani pozdrav Mojseju Putniku Zaharije Orfelina, jedno od konceptualno najkompleksnijih dela srpskog baroka, koje jezik književnosti stapa u likovnu umetnost, kaligrafiju, pa čak i scenski dizajn i muziku.

Možda i najlepša knjiga srpske barokne umetnosti nastala je 1757. godine da bi krajem XVIII veka, još uvek nerazjašnjenim putevima, dospela u ruke izvesnog poljskog plemića i na kraju završila u Univerzitetskoj biblioteci u Vroclavu, gde se i danas čuva. Upravo iz tih razloga objavljivanje Svečanog pozdrava u fototipskom izdanju označava jedno veliko poglavlje u proučavanju srpske barokne kulture, jer će konačno ovo dragoceno delo naše kulturne baštine, makar simbolično, biti vraćeno u svoju postojbinu.

Orfelinova ilustrovana pohvalna pesma posvećena novoustoličenom vladici bačkom Mojseju zamišljena je zapravo kao sinopsis trijumfalne inscenacije njegovog rukopoloženja. Istovremeno, Orfelin je kroz to sažimanje likovnih, pesničkih, muzičkih, rediteljskih, kostimografskih i, nadasve, kaligrafskih znanja provukao i nekoliko ideja ključnih za Srpsku pravoslavnu crkvu tog doba: ustoličenje novog vladike kao potvrdu pravoslavne nezavisnosti i uzdizanje njegove moći kao moći vere. Nažalost, izvorna prva strana s naslovom dela i posvetom pokrovitelju izgubljena je verovatno čak i pre no što je „Svečani pozdrav” stigao do Poljske, te se otuda uvodna ilustracija u knjizi – „Magični kvadrat” – danas smatra naslovnom stranom.

Raznovrsno delo Zaharije Orfelina krasi riznicu srpske kulture. Postigao je najviše u grafičkoj umetnosti XVIII veka, u književnosti bio preteča pesničkog izraza, prednjačio u štampanju knjiga, posebno u Veneciji, gde je nekoliko godina bio revizor u štampariji Dimitrija Teodosija. Orfelinov Gorestni plač (Plač Serbiji) prva je štampana pesma u srpskoj književnosti.