Srpski dijalektološki zbornik I : Dijalekti istočne i južne Srbije - Aleksandar Belić (1905)

Srpski dijalektološki zbornik I : Dijalekti istočne i južne Srbije - Aleksandar Belić (1905)
Artikal: 25160 : Tezina: 1.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, primerak sa pečatom kralja Petra I, Beograd 1905, tvrdi orig. polukožni povez (manja oštećenja), stanje vrlo dobro 4+, str. CXII+715+2 karte, ćirilica, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Dijalekti istočne i južne Srbije. Prva knjiga edicije "Srpski dijalektološki zbornik" koja izlazi i danas. Primerak sa pečatom i iz biblioteke kralja Petra I Karađorđevića (str. 25).

Aleksandar Belić (Beograd, 1/13. avgust 1876 — Beograd, 26. februar 1960) bio je srpski filolog, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, predsednik SANU i član mnogih akademija kod nas i inostranstvu.

Osnovao je 1905. časopis „Srpski dijalektološki zbornik“ u izdanju Srpske kraljevske akademije, koji je pod njegovom redakcijom izlazio preko 50 godina.

Pisao je naučne studije o srpskohrvatskom jeziku, o njegovim dijalektima i istoriji. Mnogi radovi koje je objavljivao posvećeni su gramatičkim studijama slovenskih jezika. Bio je osnivač a potom i urednik časopisa „Južnoslovenski filolog“ i „Naš jezik“. Bio je glavni i odgovorni urednik pri izdavanju prvih tomova „Rečnika srpsko-hrvatskog književnog i narodnog jezika“.