NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Rukopisna knjiga iz XVIII veka: Hristianskoe učenie... - Petar Orfelin (1763)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Opis: Rukopis, B.m (Temišvar), 1763, tvrdi povez, stanje: vidi detalj. opis**, str. 12+100 (ručna numeracija), ćirilica, vidi slike i opis
Artikal broj: 25588
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Rukopis
Autor: Petar Orfelin
Težina: 0.1 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Rukopisna knjiga. Na naslovnoj strani: Hrišćansko učenje ... na prostom serbsko maternjem jeziku ... pisana radi mladoletnog otroka Petra Orfelina. Deo teksta precrtan ali čitljiv. Nije jasno da li je Petar Orfelin autor, tj. da li je knjigu za sebe pisao, ili je za njega pisana. Ostaje da se rastumači. O njemu smo pronašli samo da je bio drvorezbar. Označena godina 1763 pri dnu. Ispod godine precrtan tekst gde je bio naveden mesec u godini kada je knjiga napisana i moguće mesto pisanja. Na strani 9. beleška: U gradu Temišvaru februara 1763. Stranice su ručno numerisane arapskim brojevima: 12 nenumerisanih i zatim 100 numerisanih stranica. Format 16x10cm.  Izdvajamo iz sadržaja rukopisa: Molitva roditelju, Promisli Božije, O grešnom čoveku, Ostvarenje sna Božijeg o spasenju našem, Deset zapovesti Božijih itd. Nema potrebe posebno navoditi koliko su ovakvi rukopisi retki.

Na naličju naslovne stranice pečat biblioteke Joce Vujića iz Sente. Jovan Joca Vujić (Senta,1863-Beograd, 1934) je bio kolekcionar umetnina, bibliofil, veliki dobrotvor srpskog naroda i veleposednik. Dosta je putovao i usavršavao se, obišao mnoge biblioteke i muzeje Evrope i preoravao arhive Budimpešte, Beča, Venecije, Rima, Firence, Bolonje, Milana, Pize, Drezdena, Berlina, Minhena, Praga, Pariza i Londona, Joca Vujić je isto toliko vremena posvećivao obilasku i proučavanju Žiče, Studenice, Kalenića, Manasije, Ravanice, Gračanice, Mileševe i drugih srpskih manastira. Vujićevo sistematsko kolekcionarstvo je trajalo sve do smrti 1934. godine. Svoju kolekciju je pedantno, sistematično i pažljivo čuvao i organizovao, pa je tako i u svojoj kući u Senti otvorio prvi privatni muzej u Srbiji početkom XX veka. Već tada je njegova kolekcija brojala preko 300 slika, 20.000 knjiga, 3.000 arhivskih dokumenata, bakroreza, oružja, nacionalnih nošnji i numizmata.
**Stanje rukopisa: Same stranice rukopisa su vrlo dobro očuvane, za mnoge se može reći i odlično. Pojedini delovi teksta precrtani istim mastilom, verovatno od autora. Povez u lošijem stanju, treba ga zameniti. Beleške iz prve polovine XIX veka na predlistu. Nema drugih nedostataka. Za detalje vidi priložene slike.