NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Rukopisna knjiga iz XVIII veka: Hristianskoe učenie... - Petar Orfelin (1763)

Rukopisna knjiga iz XVIII veka: Hristianskoe učenie... - Petar Orfelin (1763)
Artikal: 25588 : Tezina: 0.1 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Rukopis
Opis: Rukopis, B.m (Temišvar), 1763, tvrdi povez, stanje: vidi detalj. opis**, str. 12+100 (ručna numeracija), ćirilica, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Rukopisna knjiga. Na naslovnoj strani: Hrišćansko učenje ... na prostom serbsko maternjem jeziku ... pisana radi mladoletnog otroka Petra Orfelina. Deo teksta precrtan ali čitljiv. Nije jasno da li je Petar Orfelin autor, tj. da li je knjigu za sebe pisao, ili je za njega pisana. Ostaje da se rastumači. O njemu smo pronašli samo da je bio drvorezbar. Označena godina 1763 pri dnu. Ispod godine precrtan tekst gde je bio naveden mesec u godini kada je knjiga napisana i moguće mesto pisanja. Na strani 9. beleška: U gradu Temišvaru februara 1763. Stranice su ručno numerisane arapskim brojevima: 12 nenumerisanih i zatim 100 numerisanih stranica. Format 16x10cm.  Izdvajamo iz sadržaja rukopisa: Molitva roditelju, Promisli Božije, O grešnom čoveku, Ostvarenje sna Božijeg o spasenju našem, Deset zapovesti Božijih itd. Nema potrebe posebno navoditi koliko su ovakvi rukopisi retki.

Na naličju naslovne stranice pečat biblioteke Joce Vujića iz Sente. Jovan Joca Vujić (Senta,1863-Beograd, 1934) je bio kolekcionar umetnina, bibliofil, veliki dobrotvor srpskog naroda i veleposednik. Dosta je putovao i usavršavao se, obišao mnoge biblioteke i muzeje Evrope i preoravao arhive Budimpešte, Beča, Venecije, Rima, Firence, Bolonje, Milana, Pize, Drezdena, Berlina, Minhena, Praga, Pariza i Londona, Joca Vujić je isto toliko vremena posvećivao obilasku i proučavanju Žiče, Studenice, Kalenića, Manasije, Ravanice, Gračanice, Mileševe i drugih srpskih manastira. Vujićevo sistematsko kolekcionarstvo je trajalo sve do smrti 1934. godine. Svoju kolekciju je pedantno, sistematično i pažljivo čuvao i organizovao, pa je tako i u svojoj kući u Senti otvorio prvi privatni muzej u Srbiji početkom XX veka. Već tada je njegova kolekcija brojala preko 300 slika, 20.000 knjiga, 3.000 arhivskih dokumenata, bakroreza, oružja, nacionalnih nošnji i numizmata.
**Stanje rukopisa: Same stranice rukopisa su vrlo dobro očuvane, za mnoge se može reći i odlično. Pojedini delovi teksta precrtani istim mastilom, verovatno od autora. Povez u lošijem stanju, treba ga zameniti. Beleške iz prve polovine XIX veka na predlistu. Nema drugih nedostataka. Za detalje vidi priložene slike.