Vatrometi i bajka o Akteonu - Todor Manojlović 1928 (sa posvetom Anri Matisu)

Vatrometi i bajka o Akteonu - Todor Manojlović 1928 (sa posvetom Anri Matisu)
Artikal: 26039 : Tezina: 0.4 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Primerak sa posvetom autora slikaru Anri Matisu, 1. izdanje, Beograd 1928, meki originalni (prednji) + tvrd nakn. povez, omot: Mihajlo Petrov, stanje: odlično, str. 56, 25cm, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Todor Manojlović (1883—1968) avangardni pesnik, esejista, književni, likovni, pozorišni kritičar i prevodilac, dramski pisac koji je svojom prvom dramom "Centrifugalni igrač" (1930. godine) postavio temelje moderne srpske drame. Jedan je od najvećih evropejaca srpske moderne kulture. Ostavio je za sobom značajnu zaostavštinu. Književnim radom bavio se preko pedeset godina. Svojom zrelošću i širinom poznavanja moderne književnosti i umetnosti uticao je na obnovu naše poezije još u vreme Prvog svetskog rata. Prijatelj Stanislava Vinavera, Siba Miličića, Miloša Crnjanskog, svojim pesmama i kritičkim tekstovima učestvovao je u zamahu koji je modernistički pokret dobio u posleratnom Beogradu. Pojava prve drame Todora Manojlovića Centrifugalni igrač (1930) smatra se početkom moderne srpske drame.

Uključivši se aktivno u borbu za afirmaciju modernističke književnosti, Todor Manojlović je postao jedan od njenih teoretičara, pre svega objavljivanjem kritičkih tekstova po časopisima. Jedan je od urednika Biblioteke Albatros (sa Stanislavom Vinaverom), najvažnije modernističke edicije srpske književnosti dvadesetih godina 20. veka.

Mihajlo Petrov (Beograd, 1902 — Beograd, 1983), srpski slikar, grafičar, ilustrator, pesnik i kritičar, profesor. Bavio se opremom knjiga, tipografijom i izradom plakata. Slikarstvo je učio u Umetničkoj školi u Beogradu (1919—1921. prof. Lj. Ivanović i M. Milovanović). Usavršavao se u Beču (1922), u Krakowu (1923) i u Parizu (1924—1925). Jedan od najaktivnijih saradnika „Zenita” u njegovoj prvoj fazi (1921), zahvaljujući posredovanju Stanislava Vinavera koji je u Beogradu prikupljao priloge za „Zenit”. Sarađuje i u drugim avangardnim časopisima („Dada Tank”, „Út”).

Anri Matis (franc. Henri Matisse), je bio francuski slikar, grafičar, vajar i dekorater. Rođen je 31. decembra 1869. u Kato Kambreziju, a umro je 3. novembra 1954. u Nici.