Arnautluk u Zagrebu - Konstantin Bradvarović (1902)

Arnautluk u Zagrebu - Konstantin Bradvarović (1902)
Artikal: 26234 : Tezina: 0.07 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Novi Sad 1902, tvrdi nakn. povez, stanje: vrlo dobro (naslovni i prvi list reparirani), str. 40, ćirilica, ekstremno retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

U knjižici Arnautluk u Zagrebu se opisuje ono što se događalo u Zagrebu te iste, 1902. godine - progon Srba i svega što je srpsko, uništavanje srpske imovine, vandalizam po gradovima. lupano je i razbijano sve što je bilo srpsko, izlozi prodavnica, banke, srpske institucije, zanatske radnje, paljene srpske zastave itd.

Konstantin Bradvarović navodi zgrožen sve detalje vandalizma, kao i imena srpskih porodica kojima je uništena imovina. „Dok je trajalo rušenje“, kaže, „pevahu iz glasa pesmu Lepa naša domovina“ , a svesrdnu podršku imalo je od hrvatskih listova, popova, inteligencije i omladine. „Udarite samo Vlahe! Pustošite njihove radnje i ne bu vam ništa. Čitajte eno članak u „Narodnim novinama“ i one su protiv Vlaha. Vojska ne sme pucati na vas, a policija još manje“. Javno se govorilo po okolnim selima: „Ćesar je dozvolio da se Vlasi šest dana robe i tuku i nikom neće biti ništa“. Narod je krenuo u Zagreb da tuče Vlahe. Hrvatska omladina pokazivala je brzojave kako u Beogradu seku i peku Hrvate, ta omladina je zapravo opljačkala Srbe. Konstantin tvrdi da su svi napadi bili dobro organizovani sve s listama srpskih radnji i stanova. Svaka rulja imala je i svog vođu.
Ekstremno retko prvo izdanje, 5 primeraka u svim srpskim bibliotekama. Godine 1991, 1992 i 2002 izašli su reprinti ove knjige.Konstantin Bradvarović napisao je i knjigu "Krvava noć u Beogradu (29. maj 1903)", Novi Sad 1903.