Bandit ili pesnik - Rade Drainac 1928 (potpis autora)

Bandit ili pesnik - Rade Drainac 1928 (potpis autora)
Artikal: 29375 : Tezina: 0.3 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Autor: Rade Drainac
Opis: Numerisani primerak #26 od 60 sa potpisom autora, 1. izdanje, Beograd 1928, meki orig. povez (naslovnu izradio Mihailo S. Petrov), stanje: skoro odlicno, str. 35+5, cirilica, tiraz: 600, vidi slike i opis

141 600 RSD


PRVO IZDANJE

Od ove knjige stampano je 600 primeraka, od kojih je prvih 60 numerisano i potpisano od strane autora. Oznaka crvene boje koja se moze videti u gornjem desnom uglu naslovne strane, oznaka je prethodnog vlasnika, pesnika i novinara M. Panic-Surepa. Vidi slike u prilogu.

DRAINAC BANDIT ILI PESNIK

Predstavnik boemije i anarhoidnog bunta u nasoj poeziji izmedju dva rata, Drainac je, uz to, pesnik grada i modernog gradskog pejzaza. U desetak zbirki, uglavnom manjeg obima, izaslih u razmaku od dvadeset godina, od 1920. do 1940, od kojih su najznacajnije Bandit ili pesnik (1928), Banket (1930) i Dah zemlje (1940), on sa strascu uranja u maticu modernog zivota i savremenog sveta. Sledbenik i umnogome duznik Crnjanskog i R. Petrovica, Drainac je stvorio liriku drugaciju od njihove.
Zbirku pesama Bandit ili pesnik, Rade Drainac objavio je 1928. godine. Bandit ili pesnik pocinje pesmom koja ima isti naziv kao i zbirka, i ista se zavrsava stihovima: Ako me ne upoznaju po poeziji, zapamtice me po skandalu. I ni brige me nije, sto u dnu srcane aorte kroz dugu jesenju noc, Pesnik sa banditom boj bije.
Glavni junak tog svog velikog, mistifikovanog sveta bio je on sam, Rade Drainac, bandit ili pesnik, potomak pesnika lutalice Vijona i bliski rodjak Jesenjina, pesnik, profet, kraljevski princ, vagabunda. Bar je on sam sebe tako predstavljao! A bio je, u stvari, romanticni sanjalica, dosljak iz unutrasnjosti, kojem je i Beograd bio prevelik, usamljenik u gradu.
c