Bandit ili pesnik - Rade Drainac 1928 (potpis autora)

Bandit ili pesnik - Rade Drainac 1928 (potpis autora)
Artikal: 29375 : Tezina: 0.3 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Autor: Rade Drainac
Opis: Numerisani primerak #26 od 60 sa potpisom autora, 1. izdanje, Beograd 1928, meki orig. povez (naslovnu izradio Mihailo S. Petrov), stanje: skoro odlično, str. 35+5, ćirilica, tiraz: 600, vidi slike i opis

129 800 RSD

Dodaj na listu
Besplatna dostava u Srbiji za ovaj artikal
Poručivanjem putem korpe možete birati Besplatnu dostavu
Lično preuzimanje kod nas u knjižari
Birajte preuzimanje u knjižari od utorka do petka od 15-18h

PRVO IZDANJE

Od ove knjige štampano je 600 primeraka, od kojih je prvih 60 numerisano i potpisano od strane autora. Oznaka crvene boje koja se može videti u gornjem desnom uglu naslovne strane, oznaka je prethodnog vlasnika, pesnika i novinara M. Panić-Surepa. Vidi slike u prilogu.

DRAINAC BANDIT ILI PESNIK

Predstavnik boemije i anarhoidnog bunta u našoj poeziji između dva rata, Drainac je, uz to, pesnik grada i modernog gradskog pejzaža. U desetak zbirki, uglavnom manjeg obima, izašlih u razmaku od dvadeset godina, od 1920. do 1940, od kojih su najznačajnije Bandit ili pesnik (1928), Banket (1930) i Dah zemlje (1940), on sa strašću uranja u maticu modernog života i savremenog sveta. Sledbenik i umnogome dužnik Crnjanskog i R. Petrovića, Drainac je stvorio liriku drugačiju od njihove.

Zbirku pesama Bandit ili pesnik, Rade Drainac objavio je 1928. godine. Bandit ili pesnik počinje pesmom koja ima isti naziv kao i zbirka, i ista se završava stihovima: "Ako me ne upoznaju po poeziji, zapamtiće me po skandalu. I ni brige me nije, što u dnu srčane aorte kroz dugu jesenju noć, Pesnik sa banditom boj bije."

Glavni junak tog svog velikog, mistifikovanog sveta bio je on sam, Rade Drainac, "bandit ili pesnik", potomak pesnika lutalice Vijona i bliski rođak Jesenjina, pesnik, profet, kraljevski princ, vagabunda. Bar je on sam sebe tako predstavljao! A bio je, u stvari, romantični sanjalica, došljak iz unutrašnjosti, kojem je i Beograd bio prevelik, usamljenik u gradu.