NASLOVNA KNJIŽARA E-KNJIGE BLOG NALOG INFO KORPA O NAMA
≡ Prijavi se na Nalog≡ Registracija≡ Besplatna dostava≡ Gde se nalazimo≡ Tražim knjigu≡ Prva izdanja ⚡≡ Bibliofilija ⚡
login
Nove knjige u ponudi
Prva izdanja
Ratna izdanja
Knjige sa potpisom
Avangarda, modernizam
Lepi i neobični povezi
Knjige na popustu 10-70%
I i II svetski rat
I i II srpski ustanak
Jugoslavija
Srbija
Beograd
Hrvatska
Crna Gora
Bosna
login
Arhitektura
Bibliofilski primerci
 Izdanja na stranim jezicima
 Minijaturne knjige
Biografije & Memoari
Ekonomija, Biznis
Enciklopedije & Leksikoni
Etnologija, Antropologija
Ezoterija
Filozofija
Geografija, Putopisi
Istorija
Knjige na stranim jezicima
Knjizevnost
Kolekcionarstvo
Muzika, Film, Pozoriste
Nauka
Ostalo
Pedagogija
Periodicna stampa
Pravo, Politika, Drustvo
Psihologija
Rečnici, Lingvistika
Religija i mitologija
Sabrana dela, kompleti
Sociologija
Sport i Hobi
Umetnost i kultura
Zdravlje, ishrana, kuvari

Do 1800 godine
Od 1801 do 1867
Od 1868 do 1900
Od 1901 do 1945
Vidi još ...
Geca Kon
Narodna knjiga
Prosveta
Vidi sve ...
Ogledalo : Zrake iz prošlosti br. 1-100 (komplet) - Pera Todorović (1903-04)
Slika knjige
Oblast: Bibliofilski primerci
Opis: Brojevi 1-100 u dva toma, 1. izdanje, Beograd 1903-1904, tvrdi polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 1254, ćirilica, vidi slike i opis
Artikal broj: 29697
Zalihe: TRENUTNO NEMA U ZALIHAMA
Izdavač: Štamparija A. Horovica i sina
Autor: Pera Todorović
Težina: 1.1 kg
 din  |  €0.00
url

Knjigu trenutno nemamo u zalihama
url

Dodaj na Listu ≡

Pera Todorović (2. maj 1852 — 24. oktobar 1907) je bio srpski novinar i pisac, jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke. Celog svog života sve što je činio ostavljao je za sobom prepoznatljiv trag beskompromisnog istinoljupca.

Prva sveska Ogledala, sa podnaslovom "Zrake iz prošlosti"; izašla je 19. oktobra 1903. godine, da bi već druga i treća sveska bile sudski zabranjene sa motivacijom: uvreda vladara. U njima je objavljen "Poslednji razgovor sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem", a to se nije svidelo novom vladaru Petru Karađorđeviću, koji je došao na srpski presto posle Majskog prevrata 1903. godine.

Nakon Majskog prevrata, 29. maja 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin, a na presto doveden Petar Karađorđević – dok su realnu vlast delili oficiri zaverenici i radikali, Pera Todorović pokrenuo je periodično glasilo "Ogledalo" (izašlo je sto sveski).

Šta je Pera Todorović napisao u uvodnom broju "Ogledala":

U Ogledalu, dakle, ogledaće se moj javni rad iz prošlosti i svi oni mnogi, a često i čudni događaji i prigode, koje sam za ovo tridesetak godina preko glave preturio.U Ogledalu ogledaće se i ljudi i događaji onakvi kakvi su. Ali, baš s toga, mnogima će biti krivo na Ogledalo. Biće, dakle, kritike, napadaja, vike, pa i proste grdnje i klevete. Na razložnu kritiku, odgovaraćemo kritikom i razlogom, a na prazne grdnje i ruženja nećemo se ni osvrtati, imajući na umu mudru arapsku izreku: Kad bi čovek zaostajao, da se kamenom baci na svakog psa, koji za njim laje, nikad ne bi stigao kud je pošao."

U napisima za "Ogledalo", osim što se bavio Majskim prevratom i događajim pre i posle njega, svodio je i svoj životni bilans:

"U toj strašnoj borbi ja sam pet godina proveo u izgnanstvu; više od 20 puta bivao sam zatvoren i hapšen; bio sam osuđen na 27 godina zatvora, proveo sam u kazamatima i hapsanama pet godina, sedam meseci i devet dana; platio sam 11 hiljada dinara raznih globa i taksi; vukao sam teške okove, od kojih mi i sada zjape rane na nogama, i bio sam osuđen na smrt, jedan put javno i znano, a četiri puta o koncu je visilo da izgubim glavu potajno i mučki."

Pera Todorović, bliski prijatelj kuće Obrenovića, tokom vladavine kralja Aleksandra imao je s njim mnoge susrete, u kojima ga je i tešio, i savetovao, i upozoravao, ali je k tome napisao kralju i mnoga pisma i "zapiske" sa istom namerom. U "Ogledalu" Todorović objavljuje ta pisma pod naslovom "Šta sam pisao kralju Aleksandru?" i važnu "zapisku" naslovljenu "Kako je u Srbiji?

Vidi slike u prilogu za primere tekstova iz "Ogledala" Pere Todorovića.