Ogledalo : Zrake iz prošlosti br. 1-100 (komplet) - Pera Todorović (1903-04)

Ogledalo : Zrake iz prošlosti br. 1-100 (komplet) - Pera Todorović (1903-04)
Artikal: 29697 : Tezina: 1.13 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Brojevi 1-100 u dva toma, 1. izdanje*, Beograd 1903-1904, tvrdi povez, stanje skoro odlično, str. 1254, ćirilica, vidi slike i opis

29 996 RSD

Dodaj u listu:

Pera Todorović (2. maj 1852 — 24. oktobar 1907) je bio srpski novinar i pisac, jedan od osnivača i vođa Narodne radikalne stranke. Celog svog života sve što je činio ostavljao je za sobom prepoznatljiv trag beskompromisnog istinoljupca.

Prva sveska Ogledala, sa podnaslovom "Zrake iz prošlosti"; izašla je 19. oktobra 1903. godine, da bi već druga i treća sveska bile sudski zabranjene sa motivacijom: uvreda vladara. U njima je objavljen "Poslednji razgovor sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem", a to se nije svidelo novom vladaru Petru Karađorđeviću, koji je došao na srpski presto posle Majskog prevrata 1903. godine.

Nakon Majskog prevrata, 29. maja 1903. godine, kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga Draga Mašin, a na presto doveden Petar Karađorđević – dok su realnu vlast delili oficiri zaverenici i radikali, Pera Todorović pokrenuo je periodično glasilo "Ogledalo" (izašlo je sto sveski).

Šta je Pera Todorović napisao u uvodnom broju "Ogledala":

U Ogledalu, dakle, ogledaće se moj javni rad iz prošlosti i svi oni mnogi, a često i čudni događaji i prigode, koje sam za ovo tridesetak godina preko glave preturio.U Ogledalu ogledaće se i ljudi i događaji onakvi kakvi su. Ali, baš s toga, mnogima će biti krivo na Ogledalo. Biće, dakle, kritike, napadaja, vike, pa i proste grdnje i klevete. Na razložnu kritiku, odgovaraćemo kritikom i razlogom, a na prazne grdnje i ruženja nećemo se ni osvrtati, imajući na umu mudru arapsku izreku: Kad bi čovek zaostajao, da se kamenom baci na svakog psa, koji za njim laje, nikad ne bi stigao kud je pošao."

U napisima za "Ogledalo", osim što se bavio Majskim prevratom i događajim pre i posle njega, svodio je i svoj životni bilans:

"U toj strašnoj borbi ja sam pet godina proveo u izgnanstvu; više od 20 puta bivao sam zatvoren i hapšen; bio sam osuđen na 27 godina zatvora, proveo sam u kazamatima i hapsanama pet godina, sedam meseci i devet dana; platio sam 11 hiljada dinara raznih globa i taksi; vukao sam teške okove, od kojih mi i sada zjape rane na nogama, i bio sam osuđen na smrt, jedan put javno i znano, a četiri puta o koncu je visilo da izgubim glavu potajno i mučki." 

Pera Todorović, bliski prijatelj kuće Obrenovića, tokom vladavine kralja Aleksandra imao je s njim mnoge susrete, u kojima ga je i tešio, i savetovao, i upozoravao, ali je k tome napisao kralju i mnoga pisma i "zapiske" sa istom namerom. U "Ogledalu" Todorović objavljuje ta pisma pod naslovom "Šta sam pisao kralju Aleksandru?" i važnu "zapisku" naslovljenu "Kako je u Srbiji?

Vidi slike u prilogu za primere tekstova iz "Ogledala" Pere Todorovića.

* Pojedini brojevi Ogledala su zbog popularnosti štampani tri puta iste 1903. godine. Uzevši u obzir da je od Ogledala izašlo 100 brojeva i da je čak i u to vreme bilo teško sakupiti sve, tri broja (1, 2 i 4) u ovom kompletu su iz trećeg otiska (izdanja).