Irmologion (Irmologija) Vienna, Kurcbek 1780

Irmologion (Irmologija) Vienna, Kurcbek 1780
Artikal: 32433 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Srpska knjiga 18. veka, Vienna 1780, tvrdi orig. kozni povez, stanje vrlo dobro 4+*, 1 gravira, vinjete, crkvenosrpski, vidi opis i slike u prilogu

129 800 RSD

Dodaj na listu

Irmologion je jedna od srpskih knjiga 18. veka, objavljena u stampariji Jozefa Kurcbeka u Becu. Ova stamparija je osnovana 1771. godine. Osnivanje srpske stamparije u Becu predstavlja ponovno radjanje srpskog stamparstva, odnosno pocetak modernog doba u njegovoj istoriji. Bec je uposlednje tri decenije XVIII veka postao glavni centar srpske knjige. Ona je potom prenesena u Pestu,koja ce sve do osnovanja Drzavne stamparije u Beogradu (1831) biti glavni centar srpske knjige.

Irmologija je bogosluzbena knjiga u kojoj su sabrani irmosi. Irmos u pravoslavnom bogosluzenju predstavlja prvu strofu u svakoj od pesama devet kanona, koji velicaju gospoda Isusa Hrista, Bogoridicu, svetitelja ili sveti dogadjaj. Irmos je melodican i metricki obrazac za naredne strofe (tropari) bogosluzbene himne. Tekstovi irmosa su uglavnom parafraze Svetog Pisma.

Tematski irmosi pokrivaju ceo sistem hriscanskog ucenja i govori o Postanju sveta (uglavnom Irmos 3), vaskresnju Hristovom (uglavnom 4., ponekad 4. i 5., a ponekad i 3.), stvaranju crkve (3. ili 4.). Irmos 6. sadrzi molitve za izbavljenje iz ponora greha i patnje. Irmos 1 st, 7. i 8. su takodje posveceni dogadjajima iz Starog zaveta. Irmos 9. za sve kanoni slavi Bogorodicu. Liturgijske kolekcije (knjige) irmosa poznate su od davnina, oni se nazivaju Irmologion.

*manja ostecenja poveza kao na slikama, stare beleske na predlistu, zaprljani pojedini delovi stranica, 3-4 lista reparirana.