Skaži mi Gospodi, Mnogaja ljeta : partitura za mešoviti zbor - Kornelije Stanković (1910)

Skaži mi Gospodi, Mnogaja ljeta : partitura za mešoviti zbor - Kornelije Stanković (1910)
Artikal: 34930 : Tezina: 0.05 kg
Zalihe: 1 u zalihama
Opis: Beograd 1910, meki povez, stanje skoro odlično, str. 4, notna sveska, ćirilica, ekstremno retka

2 359 RSD

Dodaj na listu

Kornelije Stanković (Budim, 23. avgust 1831 — Budim, 16. april 1865) bio je srpski kompozitor, melograf, dirigent, pijanista i muzički pisac. Stanković je prvi srpski školovani kompozitor. 

Stanković je na podsticaj ruskog prote Mihaila Rajevskog i uz podršku patrijarha Josifa Rajačića, započeo beleženje narodnih crkvenih napeva. U Sremskim Karlovcima (1855–1857) savremenim notnim pismom prvi put je zabeležio napeve gotovo celokupnog crkvenog repertoara. Harmonizujući potom većinu zapisanih jednoglasnih napeva za četvoroglasni hor, svom narodu je darovao neprocenjivo vrednu zaostavštinu: tri objavljene knjige pod nazivom „Pravoslavno crkveno pojanje u srpskog naroda“ (Beč 1862, 1863, 1864.), kao i 17 rukopisnih svezaka četvoroglasnih crkvenih pesama i pet zasebnih svezaka sa oko 400 stranica jednoglasnih napeva iz Osmoglasnika, Opšteg i prigodnog pojanja, Prazničnog pojanja iz Mineja, Trioda i Pentikostara.

Osim što ih je priređivao i objavljivao, Stanković je zapise svetovnih i crkvenih melodija, uz svoje autorske klavirske kompozicije, izvodio i na koncertima. Nastupao je u Beču, Pešti, Budimu, Beogradu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Somboru, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Valjevu, Kragujevcu, kao solista pijanista i sa svojim prijateljem, akademskim slikarom i baritonom Stevom Todorovićem.