Stare srpske povelje i pisma 1-2: Dubrovnik i njegovi susedi - Ljubomir Stojanović 1929-34

Stare srpske povelje i pisma 1-2: Dubrovnik i njegovi susedi - Ljubomir Stojanović 1929-34
Artikal: 417 : Tezina: 2.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beograd-Srem. Karlovci 1929-1934, tvrdi nakn. povez, stanje odlično, ćirilica, retke kao komplet, vidi slike

0 RSD


Ljubomir Stojanović (ponekad pominjan kao Ljuba Stojanović; Užice, 6/18. avgust 1860 — Prag, 16. jun 1930) bio je srpski državnik, političar i filolog, redovni član Srpske kraljevske akademije. Filolog i istoričar po obrazovanju, Ljubomir Stojanović je završio Filozofski fakultet Velike škole u Beogradu, a usavršavao se u Beču, Petrogradu i Lajpcigu.

Stojanović je objavio izdanja velikog broja starih spomenika, rukopisa, dokumenata, zapisa, natpisa, rodoslova i pisama: Miroslavljevo jevanđelje, Stari srpski natpisi i zapisi (6 knj.), Stari srpski rodoslovi i letopisi, kataloge rukopisa Srpske kraljevske akademije i Narodne biblioteke u Beogradu i drugo. Stojanović je objavljivao kritički priređena dela Vukova dela, ukupno 17 tomova, od kojih je najznačajnija Vukova prepiska. Pisao je i priređivao udžbenike gramatike za srednje škole, studije o starim srpskim štamparijama, srpskim crkvama od 15. do 16. veka, o arhiepiskopu Danilu, a najznačajnije mu je delo biografija Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića.