Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika I - ured. Đuro Daničić (1880)

Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika I - ured. Đuro Daničić (1880)
Artikal: 23270 : Tezina: 2.05 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: Primerak iz biblioteke arh. N. Dučića, 1. izdanje, T. 1, Zagreb 1880-82, tvrdi orig. polukožni povez, stanje vrlo dobro 4+, A4 format, str. 960

7 670 RSD

Dodaj na listu

Primerak iz lične biblioteke arhimandrita Nićifora Dučića, koji je poklonjen Beogradskoj bogosloviji, o čemu svedoči pečat. Još jedan pečat svedoči o trećem vlasniku ove knjige i njenoj daljoj sudbini, a to je pečat Nezavisne države Hrvatske, tj. Učiteljske škole u Sr. Karlovcima pod okupacijom. Četvrti i za sada poslednji vlasnik bilo je privatno lice iz N. Sada.

Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, poznat i kao Rječnik JAZU ili Akademijin Rječnik. izdanje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Izrađivan je od 1880. do 1976. godine, gotovo stotinu godina. Započeo ga je 1880. u tadašnjoj Jugoslavenskoj akademiji Đuro Daničić, a posle njegove smrti na njemu su radili: Petar Budmani, Tomo Maretić, Slavko Pavešić, Josip Jernej, Ljudevit Jonke i drugi. Obuhvata građu od najstarijih jezičkih spomenika do danas, građu iz svih starih književnih jezika (izuzev crkvenoslovenskog i kajkavskog dijalekta) i predstavlja jedini kompletan istorijski rečnik našeg jezika. Svako značenje potvrđeno je obiljem citata iz jezičke građe. Objavljena su 23 toma.