Die serbische Revolution : Aus serbischen Papieren und Mittheilungen von Leopold Ranke (1829)

Die serbische Revolution : Aus serbischen Papieren und Mittheilungen von Leopold Ranke (1829)
Artikal: 23811 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: F. Perthes
Opis: 1. izdanje, Hamburg 1829, tvrdi povez, stanje: vrlo dobro, str. VIII+254, bez karte, jezik: nemacki, veoma retka

0 RSD

Dodaj na listu

Leopold Ranke je čuveni nemački istoričar koji je modernoj istoriografiji dao tri načela (treba pisati „onako kao što se dogodilo”, osnov rada je u arhivskim istraživanjima i istoriografija nije samo nauka nego i umetnost).

Najznačajnije delo o Prvom, ali i Drugom srpskom ustanku, odnosno Srpskoj revoluciji nastalo u prvoj polovini 19. veka, nedugo posle bune, svakako je knjiga slavnog nemačkog istoričara Leopolda Rankea „Srpska revolucija“ objavljena u Hamburgu 1829. godine.

Nastala je na osnovu građe koju je prikupio Vuk Karadžić. Njega je, u bečko leto 1828. godine, s glasovitim profesorom istorije na Univerzitetu u Berlinu upoznao Jernej Kopitar, cenzor za slovenske i grčke knjige pri austrijskoj vladi. Suočen s mnoštvom izvornog materijala koji mu je Vuk doneo, ali i njegovim pripovedanjem kojim je dopunjavao i povezivao dokumenta, Ranke se odmah prihvatio posla zapisujući u svoj dnevnik:
“Do dna duše i srca dirnula me je ta istorija živim pripovedanjem o pokretu najširega istorijskoga i političkog značenja. Leti 1818. godine sklopim po tome istoriju revolucije u Srbiji...”