Valtazar Bogišić: Zbornik sadašnjih pravnih običaja u Južnih Slovena : Građa u odgovorima iz različnih krajeva slovenskog juga (1874)

Valtazar Bogišić: Zbornik sadašnjih pravnih običaja u Južnih Slovena : Građa u odgovorima iz različnih krajeva slovenskog juga (1874)
Artikal: 24513 : Tezina: 1.13 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Zagreb 1874, tvrdi orig. polukožni divot povez, stanje vrlo dobro 4+ (manja ošteć. rikne), str. LXXIV, 714 str; 23 cm, latinica, ekstremno retka, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Valtazar Bogišić (Cavtat, 20. decembar 1834. — Rijeka, 24. april 1908) je bio srpski istoričar prava, ministar pravde Crne Gore, profesor, pravnik. Bio je aktivni radnik Ujedinjene omladine srpske. Valtazar Bogišić stvorio je izreku „što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“.

U njegovom i naučnom i zakonodavnom radu vodila je Bogišića stalno misao da je narodno pravo ono dobro pravo, da valja sakupljati i ispitivati narodne pravne običaje i na njima onda zasnovati ceo zakonodavni rad. Toj je ideji posvetio Bogišić ceo svoj život, i pokazao je praktički, osnovom crnogorskog Imovinskog Zakonika, koliko je njegova pretpostavka tačna. Još kao činovnik dvorske biblioteke upozorio je Bogišić u raspravi O važnosti sakupljanja narodnijeh pravnijeh običaja kod Slovena, koliku važnost daju drugi narodi svojim pravnim običajima, a kako je malo kod nas u tom pravcu urađeno, i pored toga što imamo toliko materijala. Tu Bogišić najviše govori o porodičnom pravu.

Ekstremno retka i značajna knjiga. Samo 2 primerka u srpskim bibliotekama. Među kolekcionarima takođe važi za raritet prve klase.

Bogišić je napisao Naputak za opisivanje pravnijeh običaja, koji u narodu žive, sastavljen iz niza pitanja, na koja bi kod sakupljanja narodnih pravnih običaja trebalo odgovoriti. Taj upitnik bio je osnov za rad oko Zbornika sadašnjih pravnih običaja kod Južnih Slovena, koji je Bogišić u izdanjima Jugoslovenske Akademije objavio 1874. U tom Zborniku Bogišić je saopštio odgovore na dana pitanja iz raznih južnoslovenskih krajeva. Tu je sakupljen izvrstan materijal za narodno pravo južnoslovensko, tako da je taj rad Bogišića naišao na odličan prijem u širim i u naučnim krugovima.