NA ODMORU SMO DO 5.AVG.  SLANJE I PREUZIMANJE KNJIGA OD 6. AVGUSTA

Krin ili moralna poučenija u 20 pisama mudraca Seneke izložena - prev. Sava Popović (1842)

Krin ili moralna poučenija u 20 pisama mudraca Seneke izložena - prev. Sava Popović (1842)
Artikal: 24532 : Tezina: 0.05 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Autor: Seneka
Opis: 1. srpsko izdanje, Beograd 1842, meki povez (repariran), stanje: vrlo dobro 4+, str. 2+62, ćirilica, vidi opis i slike

0 RSD

Dodaj na listu

Prema COBISS-u ovo je prvi prevod nekog Senekinog dela na srpski jezik, ne računajući par kratkih izvoda iz dela koji su izlazili u periodičnoj štampi 19. veka. Prema istom izvoru samo 8 primeraka u svim srpskim bibliotekama.

Prevodilac ove Senekine knjige
(Epistulae morales ad Lucilium) je Sava Popović, sektretar suda okruga Šabačkog, poznatiji kao otac srpskog književnika Milorada S. Popovića Šapčanina (Šabac, 1841 — Beograd, 1895). Sava je iza sebe ostavio dva rada: Sad izobraženih umova, koji je objavljen 1833, i prevod Krin ili moralna poučenija u dvadeset pisama mudraca Seneke izložena, koji je štampan 1842. godine. Ova knjiga doživela je i drugo izdanje 1867. godine. Sava je knjigu preveo, kako je navedeno na prvoj strani:  "iz ljubavi k mladeži srbskoj".

Lucije Enej Seneka (lat. Lucius Annaeus Seneca; rođen oko 4. p. n. e. u Kordobi — umro 65), rimski književnik, glavni predstavnik modernog, „novog stila“ u vreme Neronove vladavine. Njegovo književno delo je veoma značajna pojava u istoriji rimske književnosti i svedok jednog stilskog pravca koji je ostavio traga i u potonjim vekovima ne samo rimske već i evropske književnosti uopšte. Čuvene njegove reči su: „Čovek je nesrećan onoliko koliko misli da jeste“.