Dušanija ili znatni događaji za vremena srpskog carstva - spjevao Joksim Nović Otočanin (1863)

Dušanija ili znatni događaji za vremena srpskog carstva - spjevao Joksim Nović Otočanin (1863)
Oblast: Istorija
Artikal: 24570 : Tezina: 0.25 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: Matica srpska
Opis: 1. izdanje, Budim 1863, tvrdi povez, stanje vrlo dobro 4+ (stari pečati na par strana), str. 213, ćirilica, vidi slike i opis

7 316 RSD

Dodaj na listu

Joksim Nović-Otočanin (Zalužnica kod Vrhovina u Lici, 15. mart 1806 — Novi Sad, 18. januar 1868) bio je pravnik i srpski romantičarski pisac.

Bio je sledbenik Jerneja Kopitara i Vuka Karadžića. To korisno poznanstvo sa dalekosežnim pozitivnim posledicama ostvarilo su Beču, kada je Joksim stanovao kod Kopitara. Bilo je to u vreme kada je Vuk pripremao za objavljivanje srpske narodne pesme. Mladi Ličanin, koji je odrastao na vrelu srpskog eposa u Lici i Sremu - gde im je čest gost u kući bio slepi guslar Filip Višnjić, bio mu je dobrodošla pomoć. Pomogao je Vuku pri izboru pesama, te kod popunjavanja i prečišćavanja jezika, kojim je dobro vladao. Karadžić ga je uveo u lepote narodne poezije. Ali nakon smrti Vukove, Joksim se odjednom okrenuo (nagovoren od Svetića) protiv Vuka.

Prvo i glavno njegovo delo je Lazarica ili Boj na Kosovu između Srba i Turaka na Vidovdan, 1389, koje je odmah po objavljivanju (Novi Sad, 1847) postao omiljena lektira među omladinom. Čitalačka publika je toliko bila oduševljena ovim spevom da je, prema rečima Jovana Skerlića, bio popularniji od Gorskog vijenca i učen napamet.

Spev Dušanija (1863) smatrao je svojim najboljim ostvarenjem. U njemu je opisao "znatnije događaje za vremena srpskog carstva, i taki po njemu".

Na našem Youtube kanalu možete pogledati kratki prikaz ove knjige: Dušanija ili znatni događaji za vremena srpskog carstva