Prosveta čoveka i obrazovanie jestestva - Uroš Milanković (1847)

Prosveta čoveka i obrazovanie jestestva - Uroš Milanković (1847)
Artikal: 27114 : Tezina: 0.12 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Beč 1847, meki orig. + tvrdi nakn. povez, stanje vrlo dobro 4+, str. 24+95, ćirilica, veoma retka, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Uroš Milanković (1800-1849), pravnik, filozof, deda naučnika Milutina Milankovića. Jedna od najzanimljivijih ličnosti iz porodice Milanković, jeste Uroš Milanković, brat Milutinovog dede Antonija. Uroš je živeo u prvoj polovini XIX veka, mada pravnik po školi, bavio se filozofijom i bio dosta ugledan "Naturphilosoph" u Šelingovom (Schelling) smislu.

Dela Uroša Milankovića pisana na nemačkom jeziku ''Organizam sveta'' i ''Organizam vasione'' bila su inspirisana Šelingovom filozofijom. Milutin Milanković bio je veoma ponosan na svog pretka, ali kao istinski naučnik, pronikavši u dela svog deda-strica i uočivši njihove nedostatke, kritički se i bez ublažavanja osvrnuo na njegovu filozofiju. Da bi obrazložio taj svoj kritički stav, kako je jedino i ispravno, Milutin Milanković u svojim Uspomenama duboko i naširoko je zaronio u istoriju naučne misli, pre samog Šelinga i svog deda-strica Uroša Milankovića.