Petar Jovanović, arhiepiskop beogradski i sve Srbije mitropolit - litografija od Anastasa Jovanovića

Petar Jovanović, arhiepiskop beogradski i sve Srbije mitropolit - litografija od Anastasa Jovanovića
Artikal: 29440 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Origin. uramljena litografija, bez godine (sredina XIX veka), format: 56x38cm, stanje odlično, elstremno retka, vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Petar Jovanović (svetovno: Pavle; Ilok, 18. februar 1800 — Sremski Karlovci, 22. septembar 1864) je bio mitropolit beogradski 1833—1859. Od 1819. do 1829. godine je bio profesor Karlovačke gimnazije, a od 1830. godine je bio sekretar najvišeg narodnog suda u Kragujevcu, pa sekretar kneževe kancelarije. Na insistiranje kneza Miloša Obrenovića zakaluđerio se i postao mitropolit. U taj čin hirotonisao ga je carigradski patrijarh Grigorije. Uredio je crkvu u Srbiji i njenu administraciju. Bio je prvi predsjednik školske komisije, radio je na organizovanju osnovne nastave u Srbiji i starao se o pisanju udžbenika. 1836. godine je osnovao bogosloviju u Beogradu, te godine donet je i crkveni ustav. Mitropolit Petar Jovanović je, zbog umešanosti u međudinastičke borbe u Srbiji, nakon povratka kneza Miloša na vlast 1858. kao protiv Obrenovićevac bio prinuđen da podnese ostavku 1859. godine. Posle toga je otišao u karlovačku mitropoliju i postao je episkop gornjokarlovački. Umro je 1864. godine.

Anastas Jovanović, (rođen 1817, Vraca - umro 1. novembra (p. st. kal.) 1899. u Beogradu); obdareni umetnik i izraziti romantičar, prvi srpski litograf i jedan od prvih srpskih fotografa, jedan je od najranijih fotografa u svetu, savremenik Luja Dagera i Talbota, likovno obrazovan, umetnički svestrana ličnost, entuzijast, vanredno produktivan sa velikim brojem sačuvanih dela. Odani prijatelj i saradnik vladarske porodice Obrenovića a u jednom razdoblju i dvoroupravitelj kneza Mihaila. Ostavio je za sobom umetničko delo izuzetno po vrednosti, raznovrsnosti i obimu.