Oglas za litografsku zbirku: Izjašnjenje uz Spomenike srbske - Anastas Jovanović, litograf (1850)

Oglas za litografsku zbirku: Izjašnjenje uz Spomenike srbske - Anastas Jovanović, litograf (1850)
Artikal: 31622 : Tezina: 1.01 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač:
Opis: Uramljen. original. reklamni oglas, Beč 1850, stanje odlično, dvostrani tekst, format: 42x28cm, ekstremno redak, vidi slike i opis

0 RSD

Dodaj na listu

Više puta smo na ovom sajtu napominjali da su književni oglasi vrlo retki i ređi od samih knjiga. Posebno je to slučaj kada se radi o knjigama sredine i prve polovine XIX veka i posebno kada se radi o oglasima za kapitalna dela. Ono što iz prakse već znamo, potvrđuje i Cobiss bibliotekarska baza, gde se vidi da u svim fondovima srpskih biblioteka postoji samo jedan primerak ovog oglasa, i to u fondu NBS.

Krajem 40-tih godina XIX veka Anastas Jovanović je otpočeo svoj veliki političko-prosvetiteljski i umetnički podvig izdavanja dela Spomenici Srbski što je trebalo da bude Srpska istorija u slici i reči, međutim, nije mogao da nađe odgovarajuće tekstove za svoje slike. Sve se dešava u doba romantičarskog zanosa, kada su dominantne teme iz nacionalne istorije. Dozvolu za izdavanje “Spomenika” je teško dobio od austrijskih vlasti. Ideja je bila da se objavi 12 svezaka, svaka sa po četiri litografije – tri portreta i jednom istorijskom kompozicijom. Nažalost objavljene su samo četiri sveske u periodu od 1850. do 1852. godine. Nekoliko litografija iz dela Spomenici srbski možete videti klikom ovde.