L'Herzégovine: étude géographique, historique et statistique par É. de Sainte-Marie (1875)

L'Herzégovine: étude géographique, historique et statistique par É. de Sainte-Marie (1875)
Artikal: 7956 : Tezina: 0.35 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Opis: 1. izdanje, Paris 1875, tvrdi + meki orig. povez, stanje: odlično (potpis), str. VI+161+1 karta Hercegovine na preklop, jezik: francuski, ekstremno retka, vidi opis i slike

23 599 RSD

Dodaj na listu

Studija de Sainte-Marie, francuskog konzula u Mostaru s kraja osmanske vladavine, baca dodatno svetlo na stanje u Hercegovini sredinom XIX veka. Jean-Baptiste Evariste Charles Pricot de Sainte-Marie rođen je 1. 10. 1843. u Parizu, a umro 10. 2. 1899. godine u Madridu. Bio je francuski diplomata, arheolog, pisac i putopisac. Tokom svoje diplomatske karijere bio je službeni prevodilac i tumač u Tunisu (1862-1865), u Džeddi (1865-1866), a potom u Sarajevu (1866). Nakon što je u Mostaru na dužnosti konzula bio u periodu od 1870. do 1873, napisao je studiju koja je 1875. objavljena u Parizu. U njoj je Sainte-Marie najpre dao osnovne istorijske informacije o Hercegovini od antike do sredine XIX veka, a pisao je na osnovu tadašnjih saznanja, oslanjajući se na izvore koje istoričari i danas koriste. 

Ipak, interesantniji i verodostojniji je deo gde je autor pisao o stanju u Hercegovini u vreme kada je on obavljao dužnost francuskoga konzula i kada je na svojim putovanjima mogao lično da posvedoči o stanju putne infrastrukture ili da pruži informacije o osmanskoj upravi i odnosima među različitim verskim zajednicama u Hercegovini, te životu običnih ljudi u hercegovačkim selima i gradovima. Zato njegova studija predstavlja i delimično putopisnu literaturu, a ima i karakter etnografske studije. Sainte-Marie je detaljno prikazao organizaciju osmanske vlasti u Hercegovini, koja je u drugoj polovini XIX veka činila sandžak u okviru Bosanskoga vilajeta, kojim je upravljao posebni upravitelj (mutesarif) podređen bosanskome valiji. Pored pomenutog, knjiga se bavi i poreskom politikom, pitanjima saobraćajne infrastrukture u Hercegovini, te ekonomijom. 

Ova knjiga, koja je do nedavno bila nepoznata javnosti, doživela je i svoj prevod (Hercegovina: geografska, historijska i statistička studija. Prevod sa francuskog jezika Almira Drino. Mostar: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, 2023., 161 str.)