Novi zavjet Gospoda našega Isusa Hrista - Vuk Karadžić (1864)

Novi zavjet Gospoda našega Isusa Hrista - Vuk Karadžić (1864)
Artikal: 18268 : Tezina: 0.45 kg
Zalihe: 0 u zalihama
Izdavač: A. Rajhard
Opis: Beč 1864, tvrdi orig. povez, stanje vrlo dobro 4+ (manja ošteć poveza), str. 544, ćirilica, vidi slike

0 RSD

Dodaj na listu

Novi zavjet Gospoda našega Isusa Hrista. Preveo Vuk Stefanović Karadžić. Treće izdanje štampano u Beču u štampariji A. Rajnharda 1864. godine. Izdanje bez Vukovog predgovora.

Prvo izdanje objavljeno je 1847. godine u Beču. Drugo izdanje objavljeno je 1857. godine u Berlinu. Sledeće, treće izdanje, štampano je posle Vukove smrti, 1864. godine, i redosled poslanica je promenjen. Na izdanju iz 1864., kao i na ostalim do 1871. godine, ispravke i korekcije činio je Đura Daničić.

Novi zavet je hrišćanski naziv za zbirku spisa koje hrišćani smatraju svetim. Hrišćani veruju da su zbivanja i zagonetke Starog zaveta dobili u njemu svoju odgonetku i punoću. U svetom pismu Novog zaveta jevanđelisti su opisali događaje od rođenja Isusa Hrista, pa sve do njegovog vaskrsenja iz mrtvih i vaznesenja. Opisan je i silazak Svetog duha na prve Hristove učenike, apostole i njihovo propovedanje njegovog imena i nauke. U njima je ukazano i na sve ono što će se dogoditi do drugog dolaska Hristovog i strašnog suda.